Eerste grote overzichtstentoonstelling van Peter Buggenhout in M

De sculpturale installaties van Peter Buggenhout (°1963, Gent) zijn een spiegel van de complexe wereld rondom ons. Zijn ongepolijste sculpturen lijken soms op resten van verwoestingen of archeologische vondsten. M brengt met deze eerste grote solotentoonstelling een breed overzicht van Buggenhouts praktijk sinds de jaren 1990 tot vandaag.

Buggenhout maakt kolossale installaties en sculpturen op sokkels. Hiervoor gebruikt hij afval, industrieel materiaal, paardenhaar, ingewanden, grote en kleine stofresten. Wat op het eerste zicht een lukrake opstapeling van materialen lijkt, is een nauwkeurige samengestelde chaos. Dit geeft zijn beelden iets anoniems en onbestemds. Je krijgt de indruk dat Buggenhout zijn sculpturen binnenstebuiten keert. Rauw en afgetakeld komen ze je tegemoet, tegelijkertijd aantrekkelijk en afstotelijk. Het resultaat is een broze en oncomfortabele schoonheid.

Naast kleiner werk op sokkels en metershoge stofsculpturen, krijg je ook nieuwe installaties te zien die andere materialen introduceren. Parallel verschijnt de publicatie ‘we dit it before, we will do it again’. Tekst en beeld worden afgewisseld met een selectie van Buggenhouts inspiratiebronnen, zoals Francesco Petrarca, Sydney Pollack, Pieter Bruegel de Oude, Christopher Nolan en de aardbeving in Haïti.

Overzichtstentoonstelling van Peter Buggenhout in M

Overzichtstentoonstelling van Peter Buggenhout in M

Overzichtstentoonstelling van Peter Buggenhout in M

Overzichtstentoonstelling van Peter Buggenhout in M

Overzichtstentoonstelling van Peter Buggenhout in M

Overzichtstentoonstelling van Peter Buggenhout in M

Overzichtstentoonstelling van Peter Buggenhout in M

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.