Osteria Michele XXIII

Osteria Michele XXII is een vrij nieuw restaurant in de Tiensestraat, gelegen in het pand waar voorheen restaurant Officina Italiana gevestigd was. Op hun website belooft deze Osteria traditionele Italiaanse gerechten in een modern jasje te serveren. Chef-kok is Alfonso Manzi, die kan bogen op 45 jaar horeca-ervaring in onder andere La Vita è Bella. Aangezien goed Italiaans eten ons altijd kan bekoren, kozen mijn vriend en ik dit restaurant uit voor een dinner date met een kameraad.

Het restaurant zelf is vrij smal en sober ingericht. De muren zijn lichtgrijs en versierd met grote spiegels om een gevoel van ruimte te creëren. Het eetgedeelte loopt rechtstreeks over in de keuken. Je kan de chefkok dus live aan het werk zien, altijd een plezier om een blik te werpen op de keukengeheimen van een restaurant.

De menukaart is niet erg uitgebreid, maar de klassiekers uit de Italiaanse keuken (vitello tonnato, ossobuco, saltimbocca, panna cotto, tiramisu) zijn er wel op terug te vinden. Voor een Italiaans restaurant zijn de prijzen wat hoger dan we gewoon zijn. Voor een voorgerecht of primi piatti (pasta) betaal je tussen de 16 à 18 euro. De hoodgerechten (vis of vlees) kosten bijna allemaal meer dan 25 euro.

Wij besluiten voor het menu van de dag te gaan aan de ronde prijs van 45 euro. We informeren even bij de bijzonder vriendelijke bediening of het mogelijk is om aangepaste wijnen bij het menu te krijgen, maar deze optie is niet voorzien. We besluiten het dan maar bij de huiswijn te houden. Terwijl we wachten op de eerste gang terwijl we nippen van een glaasje prosecco en een sherry. Als appetizer krijgen we een stukje brood met courgettepasta.

We moeten niet lang wachten op de antipasti: heerlijke bresaola van Valtellina. Lekker gedroogd rundsvlees afgewerkt met heerlijke olijfolie, parmezaan en rucola. De twee heren in mijn gezelschap genieten bij dit gerecht van een glas rode huiswijn. Ik proef even van het glas van mijn vriend. De complexloze rode wijn uit Puglia valt in de smaak.

Tijd voor onze primi piatti: margherite met pestosaus. Verse met noten en kaas opgevulde deegwaren vergezeld van huisgemaakte pesto. Heerlijk vers! Echt een smaaktopper, dit gerecht. Wij knikken tevreden naar mekaar. Het menu blijkt een goede keuze te zijn.

Als hoofdgerecht serveert de ober ons een goudbrasem filet met basilicum. De vis is perfect gegaard en wordt simpel gepresenteerd met wat spinazie en aardappeltjes. Een bewijs dat een gerecht niet gecompliceerd hoeft te zijn om te smaken. En oja, elk gerecht is geserveerd op goed verwarmde borden. Bij de vis drinken we een glaasje lekkere witte huiswijn.

Ook op het dessert moeten we niet lang wachten (de bediening verloopt erg vlot en is steeds bereid ons van extra uitleg bij de gerechten te voorzien). Een panna cotta voor mijn vriend en mezelf, terwijl onze kameraad voor dé klassieker uit de Italiaanse keuken: een tiramisu.

Mijn vriend en onze kameraad bestellen als afzakkertje nog een grappa met wijnkruid. Ook hier proef ik even mee van het glas van mijn vriend. Kruidig, inderdaad.

Bij de rekening krijgen we nog een glaasje limoncello van het huis. In totaal betalen wij voor dit avondje uit met drie personen, dranken inbegrepen, 219 euro.

Gedroogde bresaola van Valtellina

Margherite met pestosaus

Goudbrasem filet met basilicum

Panna Cotta

Tiramisu

Onze keuze
Gedroogde bresaola van Valtellina
Margherite met pestosaus
Goudbrasem filet met basilicum
Tiramisum of Panna Cotta

Praktisch
Osteria Michele XXIII
Ristorante Antichi Sapori Tradizionali
Tiensestraat 23, 3000 Leuven
0468 20 58 70
02 251 43 19
info.osteriamichele@gmail.com
http://osteriamichele.be/

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Osteria Michele XXIII”

Osteria Michele XXIII
(on maart 16th, 2015 at 23:30)

Beste Mevrouw Coenen,

Wat leuk om te zien dat er over ons wordt geschreven! Dit wordt zeer geapprecieerd! Wij danken U om een aantal zaken van onze kaart te hebben genoemd tussenin Uw recensie en hopen dat het in de smaak is gevallen. Wij kunnen alleszins merken dat het geen tegenvaller en hopelijk tot herhaling vatbaar was.
De wijn trouwens die U dronk, was een wijn uit Puglia, Salice Salentino Riserva 2011, gewoon onze huiswijn ;-) Tot de volgende!? Ciao ciao!