Louis Tobback & Atte Jongstra: Wat als… Nederland en België samen waren gebleven?

Op woensdag 1 april 2015 organiseert het Vlaams-Nederlands Huis deBuren een avond in Museum M met als thema: “Een gemiste kans? Wat als Nederland en België samen waren gebleven?“.

Op die vraag geeft de Nederlandse schrijver Atte Jongstra (bekend van de roman De heldeninspecteur over de Tiendaagse Veldtocht), een antwoordt waarna burgemeester Louis Tobback reageert op zijn historisch visioen. Daarna spreken zij hierover met historicus Marc Reynebeau en geeft de jonge Nederlandse singer-songwriter Lucky Fonz III een miniconcert. Een Nederbelgisch Feestlied vormt het orgelpunt. Aansluitend biedt de Stad een feestelijke receptie aan.

Wat als… Nederland en België samen waren gebleven?
Dan zouden we binnenkort onze 200ste verjaardag vieren. En zonder twijfel zouden we het WK voetbal domineren. Maar wat nog? Hoe zou onze nationale keuken eruitzien? Zouden we Brusselse wafels uit de muur kunnen halen? Wie zou dan de Koning der Lage Landen zijn? En welke hoofdstad zouden we hebben: Leuven misschien? Maar vooral: welke gevolgen zou dit hebben voor kunst en cultuur, onderwijs en wetenschap, economie en ecologie? Een pittige avond dus met gebalde lezingen, een korte reflectie van de burgemeester, een ontwapenend debat, én muziek.

Praktisch

gemiste_kans_leuven_de_buren_2

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.