Leuven Jazz is voltreffer

Met een staande ovatie voor Mulatu Astatke en GoGo Penguin sloot gisterenavond de derde editie van ‘Leuven Jazz’ af. De voorbije vijf dagen genoten zo’n 4.500 bezoekers van een mix van concerten, films en expo’s. Absolute publiekstrekkers waren onder meer Jef Neve en het Aaron Parks Quartet, de late night met Dorian Concept en dj’s, het laureatenconcert van Bert Joris en de vele caféconcerten. De eerste ‘B-Jazz Contest’ werd gewonnen door het Philippe Lemm Trio (US) en op de slotdag werd ook de Jazzmozaïek Award 2015 toegekend aan trompettist Bart Maris. Zijn laureatenconcert krijg je tijdens de volgende editie ‘Leuven Jazz’, die gepland staat van woensdag 16 tot en met zondag 20 maart 2016.

Het was weer druk in Leuven: onder aanvoering van cultuurcentrum 30CC brachten alle lokale jazzspelers brachten andermaal een veelzijdig programma voor zowel echte jazzfanaten als nieuwsgierige proevers.

De hoogtepunten van deze editie:
Jazzkroegen op de Leuvense Oude Markt? Jazeker, en als die samenwerken, geeft dat een heuse ‘Jazzkroegentocht’. Ook de set van Sofie (in een volzette At The Bebop) en Den Hoed Quartet (Libertad) zorgden op woensdag voor een gesmaakte start!

Een dubbele Belgische première op donderdagavond! De saxvirtuozen Greg Osby & Tineke Postma, met fantastische band, en het experimentele Plaistow tekenden misschien niet voor de volste zaal, maar wel voor het warmste en langste applaus van het festival.

Jef Neve schitterde vorige editie al in een gelegenheidskwartet en zorgde nu helemaal solo voor een verbluffende set. Ook het aansluitende concert van het Aaron Parks Quartet – op exclusief bezoek in het land – kreeg een daverend applaus van een volgepakte 30CC/Schouwburg.

Het Depot koos drie avonden voor ‘jazz met een twist’. De elektronische ‘Late Night’ met Dorian Concept, Cid Rim en vele topdj’s werd een uitverkocht feestje tot in de vroege uurtjes en het Belgische Stuff. liet op zaterdag zien waarom zij terecht tot de toprevelaties van het moment mogen gerekend worden. Op de slotdag zorgden ethio- jazzgrootheid Mulatu Astatke en GoGo Penguin opnieuw voor een vol en enthousiast huis.

‘B-Jazz Contest’, de opvolger van het ‘Internationaal Jazzconcours’ (Jazz Hoeilaart), bracht op vrijdag en zaterdag zes aanstormende jonge ensembles in OPEK. Toptalenten van over heel de wereld tekenden voor twee boeiende finale-avonden, telkens bekroond met een ‘Late Night Jam’ in het Entrepot Café. De wedstrijd werd gewonnen door het Philippe Lemm Trio (US). Zij ontvingen de eerste ‘Grote Prijs Albert Michiels’, een bedrag van 2.000 euro en een reeks extra concerten van organisator MuziekMozaïek.

De lunch- en after work concerten van de thema-ensembles van de LUCA jazzopleiding waren een artistiek schot in de roos. De jazzdocenten baseerden, samen met hun studenten, een set op een jazzicoon en gaven zo een passende hommage aan o.a. Kenny Wheeler, Art Blakey of Thelonious Monk. Zeker voor herhaling vatbaar in de foyer van 30CC/Schouwburg!

Met ‘Jazzin’ with Fonske’ organiseerden de jonge vrijwilligers van mijnLeuven een podium voor jong jazztalent midden in het hart van de stad. Voor zo’n 500, vooral erg jonge, toeschouwers was het een ideale, ongedwongen kennismaking met het genre.

De jazz bleef ook deze editie niet beperkt tot het concertpodium. De jazzfilms in CinemaZED, de expo’s van Philip Paquet en FactorY, de live paintings op de Bondgenotenlaan of de vinylbeurs van Radio Scorpio en de Bib gaven het festival net dat tikkeltje meer.

Schepen Denise Vandevoort vat deze derde editie treffend samen: “Vijf dagen lang voelde je de aanstekelijke jazz vibe in de stad. ‘Leuven Jazz’ stond er helemaal! Samen met de vele fans kijk ik dus nu al uit naar de editie van volgend jaar!”

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Leuven Jazz is voltreffer”

Osby & Postma vs Plaistow, K.O. in ronde 2 – 19 maart 2015 « Leven in Leuven
(on april 14th, 2015 at 12:40)

[…] er natuurlijk het concert van Jodie Devos op woensdag maar daarnaast ging ook de derde editie van Leuven Jazz door. Op deze derde editie had de organisatie gezorgd voor een multimediaal festival dat niet […]