Groen licht voor restauratie historisch Wijnpersgebouw

De provincieraad van Vlaams-Brabant keurde het definitieve ontwerp voor de restauratie van het oude Wijnpersgebouw in Leuven goed.

Het historische Wijnpersgebouw deed dienst als plaats waar de wijn geperst werd in de tijd dat er in het Leuvense nog wijnbouw bestond. Het geklasseerde monument stamt uit de 16de eeuw.
Momenteel is het gebouw geïntegreerd in het domein van de provinciale school ‘De Wijnpers’. Omdat het gebouw niet geschikt is voor onderwijs staat het al een tiental jaar leeg.

‘Het wordt hoogtijd dat we de toekomst van dit historische gebouw verzekeren’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. ‘Daarom keurde de raad het definitieve ontwerp, bestek en de wijze van gunnen goed. Hierdoor komt er groen licht voor de restauratie van dit waardevolle gebouw. Naast de restauratie komt er ook een beperkte maar noodzakelijke nieuwbouw waarin functies zoals sanitair, kitchenette, berging worden ondergebracht. Deze nieuwbouw komt naast het oude gebouw en wordt grotendeels in de heuvel ingebed zodat het beeld van het historische monument intact blijft’.

De kosten van de restauratie worden geraamd op zo’n 1,6 miljoen euro. De provincie krijgt hiervoor van de Vlaamse overheid een restauratiepremie van 447.820 euro.

Wijnpers

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.