Leuven+ klaar voor nieuw toeristisch seizoen

Leuven+, alias de Koninklijke Leuvense Gidsenbond, is weer helemaal klaar voor het nieuwe toeristisch seizoen. Een goed gevuld programma rondleidingen op aanvraag voor groepen en thematische wandelingen en fietstochten op vrije inschrijving belicht Leuven weer op allerlei klassieke en minder klassieke manieren. De inmiddels wel bekende K.U.S.- en Zomerwandelingen zijn dit jaar onderverdeeld in verschillende thema’s met als grote nieuwigheid “Op stap met” waarin de gids – letterlijk – in de huid van een historisch personage kruipt dat de bezoekers zijn/haar stad laat zien. Daarnaast krijgt ook het aanbod wandelingen voor personen met een beperking vaste vorm.

Thema’s troef
Het aanbod voor individuele bezoekers is dit jaar onderverdeeld in een aantal thema’s waaruit bezoekers naargelang hun interesse een keuze kunnen maken. In het rijke Roomse leven staat de rol van katholieke instellingen en personages centraal, van het Leo XII-instituut over kanunnik Thiéry, volksgeloof en de boerenbond. Gedenken herdenken … omvat bezoeken aan de kerkhoven van Vlierbeek, Wijgmaal en Wilsele en herinneringen aan o.a; Waterloo, WO II, de CCC, de Academie van ’t Leives. Aan het water belicht de watervoorziening in Leuven door de eeuwen heen en omvat daarnaast een fietstocht langs de Vaart waar industrie en natuur hand in hand gaan.

Fietsen in de rand doet precies wat het zegt met fietstochten rond het oorlogsverleden en de standbeelden buiten de ring van Leuven. In nooit gezien komen details aan bod die je nooit had opgemerkt en ontdek je plekjes waarvan je het bestaan niet afwist. Schrijven over Leuven treedt in de voetsporen van Leuvens historicus Edward van Even, Jo Claes’ hoofdpersonage Thomas Berg en buitenlandse schrijvers die inkt over Leuven hebben laten vloeien. En ten slotte kun je op stap met de kotmadam, de begijnen, de professor en de nachtwacht.

Naar goede gewoonte is reserveren voor deze themawandelingen niet nodig. Je betaalt ter plekke aan de gids 5 euro/persoon voor een rondleiding van +/- 2 uur. Wie wil deelnemen aan een fietstocht, brengt zelf een fiets mee.

Vaste rondleidingen
Stadhuis: elke dag, behalve op 25 december en 1 januari, kan je om 15 uur het stadhuis bezoeken onder begeleiding van een gids van Leuven. Tickets kosten 4 euro/persoon en zijn te verkrijgen aan de balie van Toerisme Leuven (zijkant stadhuis).

NIEUW: vanaf Pasen tot eind oktober kan je elke zondag om 14 uur op stap met een begijn in het Groot Begijnhof. Afspraak aan de hoofdingang van de Sint-Jan-de-Doperkerk en voor 5 euro/persoon maak je op een originele manier kennis met Leuvens Unesco Werelderfgoed. Deze wandeling duurt maximaal 1,5 uur. Reserveren is niet nodig.

Rondleidingen voor personen met een beperking
In het kader van inclusief toerisme heeft Leuven+ voor het werkjaar 2015 aangepaste rondleidingen uitgewerkt voor personen met een visuele beperking, met een fysieke beperking, voor rolstoelgebruikers en voor personen met een verstandelijke beperking. Telkens wordt rekening gehouden met de verstandelijke en/of fysieke mogelijkheden van de doelgroep in kwestie voor een boeiende, aangename uitstap. Waar nodig schakelen de gidsen de hulp in van het zonnetreintje en voor bewoners van woonzorgcentra die zich niet meer kunnen verplaatsen, komen de gidsen zelfs ter plekke met een audiovisuele presentatie van, bv. het Groot Begijnhof.

Groepswandelingen
Groepen kunnen vanaf dit jaar voor informatie terecht op de nieuwe website: www.leuven-plus.be. Een rondleiding kost 5 euro/persoon met een minimum van 75 euro per groep. Doorgaans geldt een maximumaantal van 25 personen per gids. Uitzonderingen hierop staan vermeld op de website.

Naast het vaste aanbod groepswandelingen kan je bij Leuven+ altijd terecht voor een rondleiding op maat. Je kan het zo gek niet bedenken, als het met Leuven te maken heeft, kunnen de gidsen er een wandeling rond maken.

Reserveren kan via de website, per e-mail op info@leuven-plus.be of telefonisch op 0460/97 85 66.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.