15de Erf!goeddag in Leuven

Zondag 26 april 2015 viert Leuven voor de 15de keer mee met de feestdag van het cultureel erfgoed, de Erfgoeddag. Met maar liefst 40 uiteenlopende activiteiten is het programma uitgebreider dan ooit. “Bovendien zit er voor het eerst ook een volwaardig gezinsaanbod bij dankzij de inzet van vele Leuvense partners!” benadrukt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Hiermee zijn we uniek en kunnen we wat mij betreft een voorbeeld zijn binnen het Vlaamse erfgoeddagprogramma.” Het publiek kan in sommige gevallen ook zelf een bijdrage leveren. Zo zal het bijvoorbeeld in het stadhuis mee kunnen bepalen welk archiefstuk het verdient om als hét Leuvens kroonjuweel bestempeld te worden.

Voor deze 15de editie van Erfgoeddag gingen in Leuven meer dan 27 organisaties (verenigingen, archieven, musea, bibliotheken, documentatiecentra) en vele vrijwilligers aan de slag. Dankzij hun engagement en geïnspireerd door het thema ‘ERF!’ is het programma van zondag 26 april 2015 bijzonder uitgebreid geworden. Het publiek kan kiezen uit 16 tentoonstellingen, 6 rondleidingen, 5 demonstraties, 4 workshops, 2 zoektochten, 2 wandelingen, 2 lezingen, een concert, een expertenbeurs en een fietstocht. Er zijn in totaal 40 activiteiten die verspreid zijn over 14 locaties in en rond de stad. Je vindt het programma op www.erfgoedcelleuven.be/erfgoeddag en www.erfgoeddag.be. De gratis programmaboekjes, uitgegeven door de Erfgoedcel Leuven kunnen je helpen een keuze te maken uit het rijke aanbod.

Gezinsvriendelijk
Dit jaar richten verschillende Leuvense erfgoedpartners zich met hun aanbod bewust op gezinnen met kinderen tot 12 jaar. In het programmaboekje staan bijgevolg niet alleen 7 specifieke gezinsactiviteiten gebundeld in een aparte rubriek. Ook wanneer er bij de andere activiteiten een specifiek onderdeel is voor kinderen en/of gezinnen wordt dit met het icoontje van de vlieg vlieg-logo.pngals tip extra benadrukt.

Een greep uit dit aanbod:

  • De universiteitsbibliotheek loodst gezinnen ook door haar onbekendere gangen en ruimtes om samen met het weesmuisje Vic van alles te weten te komen over zijn familie, zijn erfenis en zijn huis, de universiteitsbibliotheek.
  • Campanae Lovanienses, de Leuvense klokken- en beiaardvereniging, organiseert in de namiddag een beiaardworkshop voor kinderen vanaf 6 jaar. Zij mogen na een oefensessie samen met broer, zus, mama of papa hun kunsten laten weerklinken van op de echte beiaard in de toren van de universiteitsbibliotheek.
  • Het Heilig Hartinstituut laat gezinnen zelf aan de slag gaan in hun erfgoedateliers rond de vroegere glas-, textiel- en kookkunsten.
  • In M – Museum Leuven kunnen kinderen van 4 tot 7 dankzij de verschillende attributen uit de detectivevest op zoek naar de diefstallen en mysteries verborgen in de expo’s Zilver en Peter Buggenhout.
  • Of nog: het Centrum Agrarische Geschiedenis en het Zoötechnisch centrum KU Leuven heten jong en oud welkom op het erf van de Corbeekhoeve in Bierbeek. Via de boerenmarkt, plattelandsspelletjes, demonstraties schapen scheren en het ‘serious game’ Farmony ontdekken de bezoekers allerlei over de landbouw van vandaag en morgen.

Publiek kan ook zelf bijdrage leveren
In M – Museum Leuven, het stadhuis en het Heilig Hartinstituut mogen bezoekers hun eigen erfgoed meebrengen. Enkele zilverspecialisten buigen zich in M over ieders zilveren objecten (max. 2 per bezoeker). In het stadhuis helpt SALSA!, de vriendenvereniging van het stadsarchief, de geheimen van papieren erfstukken ontraadselen. Het Heilig Hartinstituut verzamelt allerlei materiaal (foto’s, artikels, e.a.) dat met de scholen(stamboom) van de zusters annuntiaten van Heverlee te maken heeft rechtstreeks in de expo.

In Kunstencentrum STUK kan ieder zijn/haar fijnste STUKherinnering nalaten in de expo ‘Was het nu ’t Stuc, STUC of STUK?’. Ook in het stadhuis kan het publiek zijn stem uitbrengen om te kiezen voor hét ultieme ‘erfstuk van Leuven’ in de expo ‘Exclusief uit het Stadsarchief’. Want vanaf Erfgoeddag tot en met zondag 17 mei zet het stadsarchief daar in de wandelzaal 15 van haar Leuvense kroonjuwelen in de kijker. Over welke topstukken het gaat, dat blijft nog geheim, maar op de facebookpagina van het stadsarchief www.facebook.com/stadsarchiefLeuven en de blog www.exclusiefstadsarchief.be zal in de aanloop naar de expo een en ander onthuld worden.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “15de Erf!goeddag in Leuven”

Onthulling 15 kroonjuwelen in ‘Exclusief uit het Stadsarchief’ & startschot Erfgoeddag « Leven in Leuven
(on april 24th, 2015 at 7:40)

[…] voor de 15de editie van Erfgoeddag en in het kader van 175 jaar archiefwerking en het feestjaar van Tweebronnen selecteerde het […]