Leuvenruiltmee.be stimuleert duurzaam consumeren

Op de website www.leuvenruiltmee.be kunnen inwoners, studenten en werkenden uit de buurt van Leuven voorwerpen ruilen en weggeven. Je vindt er al een 500-tal leuke spullen. De stad Leuven wil met dit initiatief duurzaam consumeren aanmoedigen en buurten dichter bij elkaar brengen.

Een kast die uitpuilt van boeken die nooit meer worden gelezen, een babypark, kleren waar de kinderen al lang zijn uitgegroeid … Heel wat nuttige spullen blijven lang ongebruikt liggen of worden weggegooid, terwijl de boekenminnende buurman of een jonge mama uit de buurt er misschien naar op zoek zijn. Daar wil leuvenruiltmee.be verandering in brengen.

Leuvenruiltmee.be houdt het midden tussen een traditionele zoekertjessite en een sociale netwerksite. Je kan er spullen te ruil aanbieden, aangeven naar welke zaken jij op zoek bent en
gaan ‘winkelen’ bij anderen. Om het ruilen gemakkelijk te maken, kan je ook vrienden uitnodigen of zelf groepen aanmaken, bijvoorbeeld voor de studentenclub, sportvereniging of bedrijf.

Op de website vind je vooral boeken, kledij en juweeltjes. Maar ook knutselgerief, software, meubels en muziek worden te ruil aangeboden. Meestal gaat het om voorwerpen in een goede staat, vaak zijn de spullen zelfs gloednieuw.

Ruilen in de buurt
De website geeft een overzicht van alle spullen die in je buurt beschikbaar zijn en toont ook waar je buren naar op zoek zijn. Op een handig kaartje kan je snel je buurt selecteren. Ruilen in je buurt is niet alleen praktisch, het geeft je ook de kans om je buurt en je buren beter te leren kennen.

Duurzaam consumeren
Door spullen te ruilen in plaats van nieuw te kopen, bespaar je een vaak dure aankoop, draag je bij aan een meer duurzame samenleving en help je ook nog eens iemand anders.
Daarom past het initiatief perfect in de ambitie van de stad Leuven om klimaatneutraal te worden tegen 2030. Door het hergebruik te stimuleren, wil de stad de ecologische voetafdruk van de Leuvenaars verminderen en de doelstellingen van Leuven Klimaatneutraal mee helpen realiseren.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.