Trapsculpturen van Hannes Van Severen geven M een nieuwe uitstraling

Een grijze betonnen trap van bijna 4 meter torent boven het publieksterras van M uit. Een andere trap ontdek je al wandelend in de Antichambre. Deze twee betonnen kolossen van kunstenaar Hannes Van Severen rusten met hun volle 4000 kg op hun treden. Hun ongewone richting contrasteert met de architectuur en geeft M een nieuw uitzicht. Vanaf nu zijn deze permanente kunstwerken ook te bewonderen door het publiek.

Hannes Van Severen (1979, Gent), beeldhouwer en designer van het jaar 2015, speelt met bestaande gebruiksvoorwerpen en vervormt ze volledig. Speciaal voor M maakt hij twee grote trapsculpturen die je vertrouwde beeld van een trap veranderen. Dankzij het beton en de neutrale kleur, lijkt het alsof de trappen opgaan in de materialen en kleuren van het museumgebouw. De barokke, dansende vormen van de trap contrasteren met de strakke en sobere lijnen van M. Ze schommelen tussen kunst en architectuur.

Deze sculpturen zijn vanaf nu permanent opgesteld in M. Hiermee heeft het museum een extra troef in handen. Schepen van cultuur en voorzitter M – Museum Leuven, Denise Vandevoort: “De kunstwerken van Hannes Van Severen staan symbool voor het DNA van M. Ze brengen oud en nieuw samen en streven het oneindige na. Het zijn universele beelden en maakt hen daarom net ideaal voor een publieke plaats. ”

Luc Delrue, directeur M – Museum Leuven: “Een bezoeker ziet en voelt nu veel duidelijker dat dit gebouw een museum is. De kunst is zowel binnen als buiten zichtbaar. Bovendien zijn het materiaal, de kleur en de vorm van de twee nieuwe kunstwerken afgestemd op de sfeer van het museumgebouw. Zoals de kunstenaar zegt, lijkt het alsof de trappen hier altijd gestaan hebben. Het maakt M nog meer M dan ooit tevoren”.

DSC_1349

DSC_1383

DSC_1394

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.