De Dijlezonen brengen ‘Een Vijand van het Volk’

De Dijlezonen brengen dit seizoen vier aparte klassiekers onder het motto “Classics zijn hot!”. Als vierde en laatste productie van dit theaterseizoen, trakteren de Dijlezonen op “Een Vijand van het Volk” van Henrik Ibsen, de meest gespeelde auteur na Shakespeare. Deze voorstelling speelt bovendien in het kader van Amateurama, het amateurkunstenfestival van 30CC.Logo_Rood

De setting: een rustig provinciestadje met een bloeiende middenstand. De gebroeders Stockmann – respectievelijk dokter en burgemeester – zijn toonaangevende en gerespecteerde figuren in het stadje. De ontdekking van warmwaterbronnen brengt de belofte van welstand en cultuur naar de kleine gemeente door de bouw van thermen, een soort medicinale spa als het ware. Wanneer dokter Stockmann echter ontdekt dat het water uit de bronnen de gezondheid van de badgasten eerder zal schaden dan bevorderen, ontstaat er een tweestrijd tussen de broers. Dokter Stockmann wilt de bouw stilleggen, met alle financiële gevolgen van dien. Burgemeester Stockmann wilt dat alles verder gaat zoals gepland en dat zijn broer, dokter Stockmann dus, diens theorie over het besmette water intrekt. Dokter Stockmann weigert categoriek. De bevolking, die aanvankelijk de lof zingt van de dokter, wordt tegen hem opgezet door de burgemeester met behulp van de lokale pers. Een man, eerst geliefd en gerespecteerd door iedereen, verwordt tot de meest gehate en geminachte figuur van de stad.

“Een Vijand van het Volk” is een maatschappijkritische tragedie uit 1882. Zelfs na bijna 143 jaar is het stuk, zoals het een heuse klassieker betaamt, brandend actueel. Wat is waarheid en hoe absoluut is waarheid? Hoe gaan we om met waarheid en hoeveel is de verdediging van ‘de waarheid’ ons waard, als individu en als maatschappij? De geschiedenis zit boordevol situaties waarbij “één of andere instantie” de massa probeert naar de hand te zetten om “haar waarheid” door te drukken. En zolang de massa daarbij denkt wel te varen, gaat zij daar graag in mee.
 Is de “wisdom of the crowd” absoluut?

De versie die De Dijlezonen brengen is een hedendaagse versie van de klassieker, met veel respect voor de originele tekst bewerkt voor De Dijlezonen door regisseur Jo Matthijs. De tragiek van de situatie wordt niet geschuwd, maar de absurditeit van de situatie zowel als de enscenering zorgen voor een goede dosis humor. De toeschouwer krijgt een klaar inzicht in de psychologie van de massa in een vertoning die meezuigt als een trein. Het wordt een stuk om niet snel te vergeten!

Na een uitgepuurde “Bernarda Alba”, een gemoderniseerde “De Vrek” en een compleet herwerkte en gecomponeerde “Don Carloz”, is deze laatste vertoning van het seizoen het sluitende bewijs dat een goede Classic inderdaad hot is en blijft, ook zonder veel aanpassingen aan het verhaal!

Praktisch
C.C. Wagehuys – Brusselsestraat 63, 3000 Leuven
Vrijdag 24 april 2015 om 20u
Zaterdag 25 april 2015 om 15u en om 20u
Tickets via www.dijlezonen.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.