Cas-co: de nieuwe multidisciplinaire werkplaats voor de kunsten in Leuven

cas-co

De nieuwe atelierwerking van Leuven is een feit. Op zaterdag 11 april opent Cas-co feestelijk de deuren van het voormalige magazijngebouw in de Vaartstraat 94 aan de Vaartkom in Leuven. Cas-co beschikt op dit moment over 10 ateliers voor beeldende kunstenaars, een theaterruimte voor beloftevolle theatermakers en een project- en tentoonstellingsruimte. Zes beeldende kunstenaars hebben ondertussen hun intrek genomen in de ateliers. De repetities in de theaterruimte zijn begonnen. Dit vormt de start van een uitgebreide atelierwerking in Leuven waar er gekeken wordt naar hoe er verschillende leegstaande gebouwen ingericht kunnen worden in kunstenwerkplaatsen waar verschillende disciplines aan bod kunnen komen.

Vraag naar werkruimtes voor kunstenaars
Leuven kent een heel aantal initiatieven ter ondersteuning van kunstenaars. Maar op vlak van werkplekken en ateliers waren er lacunes. Cas-co zet in eerste instantie in op het aanbieden van kwaliteitsvolle en betaalbare atelierruimtes voor kunstenaars en voornamelijk beeldende kunstenaars. Dit biedt een antwoord op de grote vraag die er bestaat bij kunstenaars om in Leuven te kunnen werken en is noodzakelijk voor de verdere groei van het kunstenaarsbeleid in Leuven.

Multidisciplinaire atelierwerking
De tien ateliers, de theaterruimte, de tentoonstellings- en projectruimte zijn nu voltooid en in gebruik. In een volgende fase komen er in hetzelfde gebouw nog zes ateliers bij, alsook een hout-en metaalbewerkingsplaats. Ondertussen wordt er gekeken naar andere leegstaande gebouwen die ingericht kunnen worden als kunstenwerkplek. Tegen 2018 wil Cas-co 50 ateliers ter beschikking kunnen stellen en een ruim aanbod bieden voor kunstenaars uit alle kunstendisciplines, zoals bijvoorbeeld muzikanten, dansers, schrijvers,…

Partners
Naast het aanbieden van werkruimte aan autonome kunstenaars wil Cas-co de kunstenaarswerking van de Leuvense kunsteninstellingen die partners zijn van Cas-co, zoals M – Museum Leuven en cultuurcentrum 30 CC, ondersteunen. Op die manier vormen een aantal creatie- repetitie- en residentieruimtes een verlengstuk van de werking van deze partners. Dit gebeurt door werkruimtes te verhuren aan deze instellingen. Zo kunnen deze instellingen op hun manier meer mogelijkheden aanbieden aan de kunstenaars waar zij mee werken. Op dit moment werkt bijvoorbeeld 30CC samen met theatermakers die geselecteerd zijn na een oproep of gezelschappen die een productie bij het cultuurcentrum hebben lopen. Op termijn zal Cas-co met nog andere instellingen een samenwerking afsluiten.

Oproep
Momenteel loopt er een oproep voor kunstenaars die een werkruimte in gebruik wensen te nemen. De oproep richt zich naar professionele, beginnende of pas afgestudeerde beeldende kunstenaars. De aanvragen worden beoordeeld door een selectiecommissie. De deadline voor het indienen van de aanvraag is 16 april 2015. Meer informatie over de aanvraagprocedure vind je op http://www.cas-co.be/toewijzing/

Opening
Op zaterdag 11 april 2015 start het openingsfeest om 21.00u. Voor namen en programma kan je terecht op http://www.cas-co.be/opening/

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.