Hawaiiaans muziekhandschrift schittert opnieuw in concert en expo

Via de succesvolle crowdfundingscampagne van Boekensteun.be en de giften van velen kon Damiaan Vandaag geld inzamelen voor de restauratie van een bijzonder Hawaiiaans muziekhandschrift. Dit 19e-eeuwse handschrift uit de periode waarin Pater Damiaan werkzaam was op Molokaï, werd intussen zorgvuldig gerestaureerd. Op zaterdag 9 mei 2015 wordt dit met veel luister gevierd met een exclusief concert in de KADOC-kapel en de opening van een expo in KADOC. Stadssopraan en meter van het muziekhandschrift Noémie Schellens en het koor Camerata Aetas Nova o.l.v. Dieters Staelens nemen je mee op een feestelijke, muzikale dag op het Molokaï van toen.

Een jaar geleden, op 8 april 2014 lanceerde Damiaan Vandaag (het Damiaanproject van de Paters der Heilige Harten) de campagne op Boekensteun.be om geld in te zamelen voor de broodnodige restauratie van een herontdekt Hawaiiaans muziekhandschrift. Na drie maanden campagne was de actie meer dan succesvol: er werd in totaal 7.330 euro ingezameld. Het is dankzij deze giften dat dit uniek Hawaiiaans muziekhandschrift een nieuw leven heeft gekregen.

damiaanNiet alleen heeft restauratrice Myriam Van Herck het muziekhandschrift ondertussen volledig gerestaureerd. Binnenkort zal opnieuw muziek klinken uit dit bijzondere handschrift. Speciaal voor alle donateurs van Boekensteun en voor alle geïnteresseerden organiseren Damiaan Vandaag, stadssopraan en meter van het handschrift Noémie Schellens en het Leuvense koor Camerata Aetas Nova o.l.v. Dieters Staelens op zaterdag 9 mei 2015 het concert ‘Damiaan daar zit muziek in! Een heilige en een handschrift’. In het sfeervolle decor van de KADOC-kapel (Vlamingenstraat 39, Leuven) nemen zij je mee naar de melaatsenkolonie van Molokaï toen Damiaan er werkte. Het handschrift en talrijke andere bewaarde bronnen reiken een mooi repertoire aan om een feestelijke dag op het Molokai van toen vandaag opnieuw tot leven te brengen.

Het wordt een exclusief en eenmalig concert met Latijnse en Hawaiiaanse teksten, bekende klassieke muziek maar ook met verrassend nieuwe composities.

Alle donateurs van Boekensteun zijn automatisch uitgenodigd op het concert. Maar ook andere geïnteresseerden krijgen nog de kans om dit exclusieve concert live mee te maken. De prijs voor een ticket (voor niet-donateurs) bedraagt 10 euro. De opbrengst (van deze extra tickets) gaat naar het muziektherapeutisch project De Stem van Ons Geheugen. Dit project laat mensen met dementie samen zingen met hun familie en hun omgeving en versterkt hiermee de onderlinge contacten. Een goed doel dat mooi aansluit bij het handschrift en de filosofie van Damiaan.

Expo
Niet enkel met een concert, maar ook met een speciale expo in samenwerking met KADOC-KU Leuven en Resonant zet Damiaan Vandaag dit pas gerestaureerde handschrift in de kijker. Na het concert in de kapel, worden alle deelnemers uitgenodigd op deze plechtige opening van de tentoonstelling in KADOC die nadien nog loopt tot en met 31 juli.

Praktisch

  • Concert ‘Damiaan daar zit muziek in! Een heilige en een handschrift’ op 9 mei 2015 om 20.00 uur, in de KADOC-kapel, Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven. Tickets kunnen gereserveerd worden vóór 30 april 2015 via 016 31 63 68 of info@damiaanvandaag.be. De tickets worden klaargelegd aan het onthaal op zaterdagavond 9 mei in de KADOC-kapel.
  • Expo ‘Damiaan daar zit muziek in! Een heilige en een handschrift’, van 11 mei tot 31 juli 2015 in KADOC, Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.