Iedereen telt voor OHL: Leuvense kinderwerkingen op bezoek

Maar liefst één op vier kinderen in Leuven centrum leeft in armoede. Ze groeien op in een gezin waar onvoldoende budget en weinig stimulans is om aan het sportleven deel te nemen. Om de Leuvense sportverenigingen te motiveren hun aanbod toegankelijker te maken voor deze kinderen, organiseren OCMW Leuven en voetbalclub Oud-Heverlee Leuven tijdens de paasvakantie een voetbalweek. Aan deze voetbalweek nemen 100 kinderen tussen 6 en 12 jaar oud deel. De kinderen worden toegeleid door de Leuvense kinderwerkingen De Kettekeet, Casablanca en De Club. Hun vakantieopvang staat deze week volledig in het teken van voetbal.

Mascotte Lionel kwam de kinderen met de bus ophalen om een training van de OHL-spelers bij te wonen. Nadien kregen ze via een stadionbezoek een blik op het ‘voetballeven achter de schermen’. Ten slotte konden ze nog een handtekening vragen van hun favoriete speler tijdens een meet & greet. In de namiddag konden de kinderen een penalty trappen in het stadion van OHL en kregen ze een outfit van de voetbalclub.

Verder zullen de kinderen in hun vakantieopvang spandoeken en muziekinstrumenten maken voor de afsluiter van deze voetbalweek. Op zondag 19 april worden ze namelijk samen met hun ouders, broers en zussen verwacht op de voetbalwedstrijd van OHL tegen KV Woluwe-Zaventem.

“Met dit initiatief willen we Leuvense sportverenigingen betrekken in onze strijd tegen kinderarmoede”, stelt Leuvens OCMW-voorzitter Herwig Beckers. “Kinderen die leven in armoede krijgen niet de kansen waar álle kinderen recht op hebben. Het huidige sportaanbod van verenigingen is te veel gericht op gezinnen met midden- en hoge inkomens en te weinig aangepast aan de behoeften en voorkeuren van gezinnen met lage inkomens waarbij schaamte voor armoede een niet te onderschatten factor is.”

“Sportactiviteiten bij een sportvereniging zijn leuk om te doen. Kinderen worden niet benaderd vanuit hun probleem, maar vanuit hun talenten en interesses. Essentieel hierbij is dat ze voldoende kansen krijgen om keuzes te maken volgens die talenten en interesses en niet in hun keuzes beperkt worden door andere drempels. Sportverenigingen kunnen op deze manier in belangrijke mate bijdragen aan de opbouw van sociaal en cultureel kapitaal bij deze doelgroep. Via sport leren kinderen immers samenwerken en omgaan met winst en verlies. Bovendien leren ze zo ook bepaalde normen en waarden aan zoals teamgeest, respect, ambitie en progressie. Kortom, sport kan de positieve beeldvorming tussen verschillende groepen in de samenleving en zo de sociale samenhang bevorderen”, aldus nog Beckers.

Met deze actie wil OCMW Leuven de kinderen uit deze gezinnen letterlijk tot bij hun idolen van OHL brengen. Dit kan sport bespreekbaar maken binnen deze gezinnen. OCMW Leuven en de kinderwerkingen kunnen de gezinnen nadien ondersteunen bij het zoeken naar een geschikte sport of vrijetijdsvereniging. OHL, bekend om zijn acties in het kader van Football+ Foundation, werkt hier uiteraard graag aan mee: “OHL heeft een hart voor iedereen en in het bijzonder voor diegenen die het moeilijk hebben in onze samenleving”, stelt Johan Vanneck, verantwoordelijke voor sociale projecten van OHL.

“Na deze succesvolle voetbalweek hopen we ook andere Leuvense sportverenigingen warm te maken om hun aanbod meer af te stemmen op deze doelgroep, zodat op termijn alle kinderen uit Leuven de kans hebben om toe te treden tot een sportvereniging op basis van hun talent en interesse”, besluit Beckers

 

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.