Paardekastanjes met gele linten langs vesten

11156233_10154076235573504_2745658305947030181_n

Deze ochtend was ik een beetje in paniek toen ik langs de vesten reed: al die mooie kastanjes hadden een geel lint. Nadat er de vorige jaren al enkele oude bomen door de groendienst geveld werden (en er eerder al eentje door een storm neergevallen was), zouden ze nu toch de rest niet uitdoen zeker? Het was niet 1 boom, maar bijna alle bomen. Dat zou vreselijk zijn!

Deze namiddag kwam ik deze foto en vraag op een van de vele Leuvense FB groepen tegen. Ook daar leefde de vrees dat de bomen gekapt zouden worden. Maar gelukkig werd al snel een ander antwoord gepost dat ik hier even wilde delen:

Het gaat om een lijmband die de klim van de processierups of de paardekastanje mineermot naar het verse bladerdek van de boom moet stoppen. Deze vormen een ware plaag voor gewassen of bomen.

De paardekastanjemineermot werd begin jaren 1990 vanuit Macedonië ongewild ingevoerd in Oostenrijk waar ze volop aan haar trekken kwam dankzij de talrijk aangeplante paardekastanjes en tegen 1995 was de soort al goed ingeburgerd in Centraal-Europa en werd de westwaartse uitbreiding verdergezet. In 1999 werden de eerste exemplaren aangetroffen in Tervuren en sindsdien heeft de soort zich over het hele Belgische grondgebied verspreid. De gevolgen laten zich goed zien: de larven van de mot verzwakken de paardekastanje en maken hem kwetsbaar voor bacteriën en schimmels die tot afsterven van de boom kunnen leiden. Dit heeft tot gevolg dat de bladeren van de getroffen paardekastanjes reeds in de maanden juni en juli verkleuren, en afvallen vanaf augustus wat voor een probleem zorgt in vele steden. Beter voorkomen dan genezen dus. (naar bron: lbvvzw)

Wie langs de vesten komt, mag dus gerust zijn: de paardekastanjebomen worden niet gekapt. Integendeel, ze worden beschermd tegen parasieten.

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Paardekastanjes met gele linten langs vesten”

liebest
(on april 17th, 2015 at 14:47)

en ik zong meteen van
“tie a yellow ribbon round the old (oak) tree”

(als ik goe gekeken hebt, stoppen de linten net voor leuven Centraal ? ;-) )

 
goofball
(on april 17th, 2015 at 15:23)

ja, het viel mij ook op dat de kastanjebomen dichtbij de Tiensepoort geen lint meer kregen.