Luzine

Voor een avondje uit met vrienden die net zoals wij houden van culinaire verwennerijen mag het al eens iets meer zijn. Het was lang geleden dat we in restaurant Luzine geweest waren en om eerlijk te zijn, was ik nieuwsgierig om te zien hoe het restaurant vaarde zonder Jeroen Meus aan het roer. Een eerste verschil met vroeger was alvast dat je geen maanden op voorhand moest reserveren om een plekje te versieren op een zaterdagavond. Twee weken op voorhand slaagden wij er nog in een tafeltje voor vier te bemachtigen.

De omgeving waarin restaurant Luzine zich bevindt, blijft bijzonder. Mijn vriend en ik kwamen om vijf voor zeven aan bij het restaurant om te stranden voor een neergelaten rolluik. Geen teken van leven te bespeuren in de loodsachtige omgeving. Even twijfelden we of ons niet vergist hadden van datum. Maar kijk, daar kwamen al andere klanten de trap opgestapt die net zoals wij een beetje verbaasd keken naar de gesloten toegang. Gelukkig moesten we niet al te lang wachten: het rolluik ging stipt om zeven uur naar omhoog. Ongeveer gelijktijdig met de aankomst van onze vrienden.

We stapten gezamenlijk door de sfeervol verlichte gang het restaurant binnen. Een gans andere wereld ging voor ons open. Eentje met gezellig sofa’s, mooie kussens en wat kitscherig aandoende kroonluchters. Het contrast met de buitenwereld kon haast niet groter zijn. Het interieur van Luzine doet wat pompeus aan, maar is erg sfeervol een mooi verlicht. We werden meteen door een vriendelijke ober naar ons tafeltje geleid.

De avond trapten we af in stijl met een lekker aperitief: een glaasje champagne voor mijn vriend en ikzelf, een gin tonic met pompelmoes, kaneel en Tibetaanse peper voor onze vriend, de gin liefhebber, en een glaasje prosecco voor onze vriendin. We besloten meteen all the way te gaan, bestelden het zes gangenmenu mét aangepaste wijnen en keken uit naar een culinaire ontdekkingsreis vol verrassingen.

Bij ons aperitief genoten we van enkele overheerlijke hapjes: een Libanees toastje met mousse van avocado, gelei van citroen en radijs, een paling met espuma van zuurdesem, spaghetti van rode biet en saus van rode biet en een eendenborst met consommé van eend, Japanse paddenstoelen en bieslook. Allemaal even lekker en verfijnd gepresenteerd door de professionele bediening.

Tot onze grote hilariteit kregen we tijdens het aperitief bezoek van een ongenodigde achtpotige gast aan onze tafel. Nu vind ik spinnen nuttige beestjes die huizen insectenvrij houden, maar ik zie ze liever niet op mijn tafel rondkruipen. Geen erg, toen de ober het beestje opmerkte werd het meteen verwijderd. Al denk ik niet dat het arme beestje zijn onfortuinlijke ontdekkingsreis overleefd heeft. Wij (en de gasten aan de tafel naast ons) konden alvast smakelijk lachen met het voorval.

Na het bijzonder heerlijke aperitief, lieten we ons meevoeren op het ritme van de gerechten die geserveerd werden. Elk bord was een pareltje: een combinatie van de meest verfijnde ingrediënten, tot in de puntjes afgewerkt en als kleine kunstwerkjes op de mooie borden gedrapeerd. Mijn favoriete gang was zonder twijfel de makreel, op de voet gevolgd door het buikspek. Heerlijk! Het gerecht dat me het minst kon bekoren was de zeebaars met savooikool. Ondanks de schitterende presentatie met de savooikool in een halve bol rond het gerecht gewikkeld, vond ik de smaken hier niet zo goed uitgebalanceerd. De nogal zware truffelsaus overheerste de subtielere smaak van de zeebaars. Bovendien moesten mijn vriend en ikzelf de bediening erop attent maken dat we al een tijdje zaten te wachten op de truffel die wij als supplement bij het gerecht besteld hadden. De ober die de truffel boven ons gerecht kwam raspen, bood wel uitvoerig zijn verontschuldigingen aan. Een kleine vergissing die we graag door de vingers zien.

Bij elke gang kregen we professionele uitleg van de charmante vrouwelijke sommelier en genoten we van de uitstekende wijnen die we voorgeschoteld kregen. De combinatie met de verschillende gerechten deden de wijnen alle eer aan. Een succes!

Het dessert tot slot was fabuleus. Ik ging voor de bloedappelsien met gember, amandel en melkchocolade. Fantastisch lekker en geweldig in combinatie met de muskaatwijn uit de Krim. Al snapte de ober mijn grapje over de Russische verovering van de Krim niet echt. ;-)

We sloten de avond af met een thee en een koffie. De thee was uitstekend, de twee minidessertjes die wij erbij kregen waren dat eveneens.

In totaal kostte dit avondje uit voor vier personen ons 574,50 euro voor een aperitief, een zes gangenmenu met aangepaste wijnen en een koffie of thee. Niet goedkoop, maar zeker waar voor ons geld. Eén ding is zeker, ook zonder Jeroen Meus word je bij Luzine in de watten gelegd.

gin tonic

Libanees toastje met mousse van avocado, gelei van citroen en radijs

 Paling met espuma van zuurdesem, spaghetti van rode biet en saus van rode biet

 Eendenborst met consommé van eend, Japanse paddenstoelen en bieslook

Makreel/inktvis/butternut/pickles

Duroc d'Olives/wortel/sudashi/cime di rapa

Sint Jacobsnootjes/witloof/schorseneren/kastanjes

Zeebaars/savooikool/truffeljus

Eend "Challandais"/selder/sjalot/hazelnoot/porto

Pinda/Banaan/Karamel/Yuzu

Bloedappelsien/gember/amandel/melkchocolade

Zoet afsluiter

Praktisch
Kolonel Begaultlaan 15/01.17, 3012 Wilsele
016 89 08 77
luzine@restaurantluzine.be
restaurantluzine.be

Onze keuze
Makreel/inktvis/butternut/pickles met l’Arjolle/Languedoc/Sauvignon blanc, Viognier/2013
Duroc d’Olives/wortel/sudashi/cimé di rapa met Chateau Ollieux/Pays de l’Aude/Carignan, Gernache, Syrah, Merlot/2013
Sint Jacobsnootjes/witloof/schorseneren/kastanjes met La Cuvée 100 noms/Sud-Ouest/Colombard, Ugni blanc/2012
Zeebaars/savooikool/eendenlever/truffeljus/suppl. zwarte truffel met Domaine haut Champagneau/Sud Ouest/Colombard, Ugni blanc/2013
Eend “Challandais”/selder/sjalot/hazelnoot/porto met Mas du colombel/Languedoc/Grenache, Syrah, Mauvèdre, Carignan/2012
Pinda/Banaan/Karamel/Yuzu met Madeira Barbeito/Malvasia/Reserve of Bloedappelsien/gember/amandel/melkchocolade met Massandra/Krim/Muscat/2009

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Luzine”

Ratata « Leven in Leuven
(on augustus 26th, 2015 at 21:53)

[…] doen rinkelen vermoed ik. Als ik jullie vertel dat Ratata de reïncarnatie is van het voormalige Luzine aan de Kolonel Begaultlaan, gaat er wellicht wel een lichtje […]

 
Patisserie Zuut: Leuven goes Zuuter :) « Leven in Leuven
(on december 29th, 2015 at 22:23)

[…] geleid door 2 ervaren chocolatiers: de 28-jarige Pieter de Volder, die jarenlang patissier was in Luzine, het restaurant van Jeroen Meeus en de 49 jarige Rony Parijs, de voormalige leerkracht […]