Heilig-Hartinstituut Heverlee – School in oorlog

Op 8 mei organiseert de eerste graad van het Heilig-Hartinstituut de slotdag van het project ‘School in oorlog’. Deze projectdag vormt de afsluiter van een reeks lessen en activiteiten die tijdens het voorbije schooljaar plaatsvonden.

De herdenking van WOI ging in de school niet onopgemerkt voorbij. De leerlingen van de eerste graad ontdekten op verschillende manieren hoe ingrijpend de Groote Oorlog in bezet België was. In heel wat lessen en vakken werd er rond het thema gewerkt. Alle kunstklassen gingen op driedaagse naar de Westhoek en werkten een publieke voorstelling uit op 22 april. Enkele klassen uit het tweede jaar gingen op taaluitwisseling naar Ottignies met als rode draad ‘j’avais 13 ans dans la première guerre mondiale’. Ten slotte gingen heel veel leerlingen (i.s.m. kunstenaar Willy Thijs) creatief aan de slag en samen maakten ze honderden gipsen klaprozen.

Op 8 mei wordt er een grootse slotdag georganiseerd waar alle leerlingen van het eerste jaar actief aan zullen deelnemen.

De leerlingen luisteren naar de verhalen van Fred Versonnen en Rien Van Meensel over twee jongeren tijdens de oorlog in Herent en Wijgmaal. Daarna kunnen ze kiezen uit tal van workshops om, naar gelang hun persoonlijke interesses, dieper in te gaan op de gebeurtenissen tijdens de oorlog. De leerlingen kunnen o.a. kiezen uit een kookworkshop (koken in tijden van schaarste), een fietstocht naar betekenisvolle plekken, een fotografieworkshop, een QR-fotozoektocht op het domein van het HHH, een toneelworkshop, initiatie stamboomonderzoek, enz.

 

De dag eindigt met een ingetogen en indrukwekkend herdenkingsmoment (van 14.45 tot 15.35u) waarbij ook de partners en de pers uitgenodigd worden. Ook burgemeester Tobback heeft zijn aanwezigheid reeds bevestigd. Tijdens de herdenkingsplechtigheid wordt het klaprozenveld aan de voorzijde van de school ingehuldigd. Leerlingen zullen gedichten en brieven voorlezen en enkele trompettisten luisteren de plechtigheid muzikaal op.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.