Onthulling 15 kroonjuwelen in ‘Exclusief uit het Stadsarchief’ & startschot Erfgoeddag

Speciaal voor de 15de editie van Erfgoeddag en in het kader van 175 jaar archiefwerking en het feestjaar van Tweebronnen selecteerde het Leuvens stadsarchief 15 archiefstukken die elk op hun specifieke manier heel bijzonder en iconisch voor de stad Leuven zijn. Het zijn dé 15 kroonjuwelen van het archief. Het publiek kan vanaf Erfgoeddag, zondag 26 april, tot en met zondag 17 mei in de wandelzaal van het stadhuis komen kennismaken met deze mooie, diverse en betekenisvolle stukken én kan zelf bepalen welk van hen het verdient om op 10 oktober tot hét absolute kroonjuweel of topstuk van Leuven bekroond te worden.

“Het was een moeilijke selectie, want het Leuvens Stadsarchief bewaart heel veel, het heeft 13 lopende km archief zoals dat in het jargon heet, met allemaal stukken die betrekking hebben op Leuven en haar inwoners ”, aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Bij het grote publiek is het stadsarchief misschien minder bekend, maar wie er komt, merkt al vlug dat het geen ‘stoffige’ plaats is waar alleen maar wereldvreemde nostalgici zich met het verleden bezig houden. Het stadsarchief is een informatiecentrum waar iedereen terecht kan met Leuven-gerelateerde vragen over het verleden en over het waarom van het heden”, vult stadsarchivaris Marika Ceunen aan.

NOP_4172

Diverse archiefcollectie en geheugen van de stad
Het stadsarchief Leuven bewaart alle documenten die afkomstig zijn van de stedelijke administratie, samen goed voor 13 km archief over Leuven. Het oudste document dateert van 1164, het meest recente stuk is een digitaal bestand dat zopas werd overgedragen door een stadsdienst. Ook de archieven van de gemeenten Heverlee, Kessel-Lo en Wilsele, die in 1977 met Leuven fusioneerden, zitten in het stadsarchief. Naast overheidsarchieven beheert het stadsarchief ook heel wat belangrijke historische collecties. Het depot van het Leuvense stadsarchief garandeert een optimale bewaring van al deze archiefstukken en vormt zo het olifantengeheugen van de stad Leuven.

Selectie: divers, verrassend mooi én interessant
Kiezen uit deze rijke waaier is heel moeilijk, daarom postte het stadsarchief de voorbije weken op facebook en de blog www.exclusiefstadsarchief.be ook enkele stukken die de selectie net niet haalden: van het langste archiefstuk, het oudste, het meest miskende of meest romantische tot bijvoorbeeld een stuk met culinaire of gastronomische roots. Een gelijkaardige diversiteit zit ook in de uiteindelijke selectie: van een plan van de Stadsschouwburg tot een filmaffiche, van een schadeplan van WO I tot het charter van Kortenberg, of van een Vaartoctrooi tot het register van het ambacht van de witleerbewerkers en handschoenmakers. 15 stukken, elk uit een andere periode, die verrassend mooi zijn om naar te kijken en elk hun eigen verhaal over Leuven vertellen.

14 originelen en 1 primeur
Vanaf Erfgoeddag, zondag 26 april, tot en met 17 mei, kan iedereen deze kroonjuwelen live ontdekken en bewonderen in de wandelzaal van het stadhuis. Eén document is omwille van zijn kwetsbaarheid niet in zijn originele vorm te bekijken. Maar er werd gezorgd voor een waardig alternatief. De Leuvense bedrijven Argon en Materialise hebben middels ultramoderne scan- en 3D-printtechnieken een replica van het historisch zeer belangrijke Charter van Kortenberg gemaakt. Deze samenwerking is een primeur voor de archiefwereld. Het was een bijzondere uitdaging voor de beide bedrijven om de zegels en de prachtige oorkonde zo getrouw mogelijk na te bootsen. Aan een even broos als historisch belangrijk archiefstuk werd zo een nieuwe dimensie toegevoegd.

Stemmen op favoriet
Tijdens de tentoonstelling kunnen de bezoekers mee bepalen welk archiefstuk het volgens hen verdient om als hét ultieme topstuk voor Leuven bekroond te worden. Elke bezoeker krijgt een speciaal ontworpen jeton om in de stemurne van zijn favoriet te steken. Pas tijdens de feestdag van 15 jaar Tweebronnen en 175 jaar archiefwerking op 10 oktober 2015 zal worden bekendgemaakt welk stuk het meest aantal stemmen heeft gekregen. Burgemeester Tobback en schepen Vandevoort kozen alvast hun favoriete archiefstuk uit, respectievelijk het Charter van Kortenberg en de interieurtekeningen van de Stadsschouwburg.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Onthulling 15 kroonjuwelen in ‘Exclusief uit het Stadsarchief’ & startschot Erfgoeddag”

Gezellige drukte in ‘Het land van de Nieuwsgierigheid’ « Leven in Leuven
(on oktober 12th, 2015 at 21:56)

[…] het stadsarchief tenslotte werd het Topstuk onder de vijftien kroonjuwelen verkozen. De Stadskroniek van Willem Boonen (1596) kwam daarbij afgetekend als winnaar uit de […]