Passie van de Stemmen

Eeuwenoude meerstemmigheid uitgevoerd door hedendaagse topensembles, dat blijft het succesrecept van ‘Passie van de Stemmen’. De extra lange zesde editie (van 6 tot 9 mei) neemt je mee op een muzikale reis door de tijd, van de polyfonie van de vroege middeleeuwen tot aan de renaissance.

Het openingsconcert op woensdag wordt verzorgd door het internationaal gelauwerde Ensemble Dialogos. Onder leiding van specialiste Katarina Livljanić (Sorbonne, Parijs) duikt het ensemble in de allervroegste polyfonie, opgetekend aan het begin van de elfde eeuw in het ‘Winchester Troparium’. Daaruit puren ze een vierstemmig zangspel over de Heilige Swithun: een verhaal van één heilige, drie furies en duizend mirakels. Spanning en variatie troef!

Op donderdag is het de beurt aan Psallentes en Zefiro Torna. Zij gingen op zoek naar 14de-eeuws repertoire met wereldklasse en brengen hun eigen lezing van het ‘Llibre Vermell de Montserrat’. Het is een verzameling middeleeuwse teksten en liederen over het heiligdom van de Zwarte Madonna van Montserrat, een van de grootste en bekendste benedictijnenabdijen en bedevaartsplaatsen uit het Westen. De pelgrimsliederen die in het boekje te vinden zijn, geven een beeld van het welvarende Catalonië van die tijd.

Op vrijdag draait alles rond de handschriften van muziekkopiist en -entrepreneur Petrus Alamire. Meer dan vijftig handschriften werden onder zijn bekwame blik vervaardigd, goed voor ruim 15.000 muziekpagina’s met de beste polyfonie uit de 15de en 16de eeuw. Onder leiding van Stratton Bull duiken het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en het Park Collegium in dit meerstemmige polyfone landschap.

Het slotconcert op zaterdag wordt speciaal gelinkt aan ‘V-Dag’, de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Leuven. Psallentes presenteert een passend programma rond rouwmuziek uit de manuscripten van diezelfde Alamire, met bijzondere aandacht voor het persoonlijk verdriet van de landvoogdes Margaretha van Oostenrijk (1480-1530). Het 16de-eeuwse ‘Requiem’ van Antoine de Févin wordt daarbij afgewisseld met prachtig gregoriaans.

Praktisch
Van woensdag 6 tot en met vrijdag 8 mei 2015 in Abdij van Park, Heverlee
Inleidingen om 19.30 uur in het Huis van de Polyfonie, concerten om 20.30 uur in de Abdijkerk. Tickets kosten € 16 per concert.
Sslotconcert op zaterdag 9 mei 2015, om 20.00 uur, in de Sint-Michielskerk, Naamsestraat, Leuven. Tickets zijn gratis af te halen (zolang de voorraad strekt) aan de balie van Toerisme Leuven, Naamsestraat 3.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.