Amateurama: 3000 bezoekers – 1000 deelnemers

Amateurama, de culturele hoogdagen van de Leuvense amateurkunsten, sloot het weekend beeldend af. Verspreid over vier festivaldagen bevestigden 23 verenigingen, samen met om en bij de 1000 (!) deelnemers, waarom het verenigingsleven in Leuven bloeit als nergens anders in Vlaanderen.

Donderdagochtend al beten de Leuvense fotoclubs de spits af met de expo Inside/Outside, krachtige beelden die je anders naar de stad lieten kijken. Opvallend was de aanwezigheid van een werk van stadskunstenaar Ief Spincemaille. Hij schreef een brief aan een dame in Nieuw-Zeeland, exact aan de andere kant van de aardbol … en kreeg ook antwoord.

Ook de jonge veulens van Arion bekoorden met een hele rist discotunes. Ze hielden er voor een volgende editie alvast een mogelijke samenwerking met KH De Volharding aan over.

Op vrijdag was er nog meer muziek met de meer dan 400 internationale stemmen op het European Student Orchestra Festival, en het originele The Reluctant Dragon van Sin Serio. Verder was het kiezen tussen heel wat toneelvoorstellingen: bijzonder spannend bij Levet Scone die Jack The Ripper terug tot leven brachten, of, waren vergelijken bij De Dijlezonen en Campustoneel die elk een eigen interpretatie brachten van het zelfde stuk. Een bijzondere vermelding waard, is Moving Emotions van Locina: zij capteerden vorig jaar de gelijknamige voorstelling van KH De Volharding en Leuvense en Nepaleese dansgroepen en maakten er een beklijvende filmversie van.

Op zaterdag wisten de zoetgevooisde stemmen van de Clari Cantus-koorfamilie vriend en vijand te bekoren. Het is niet voor niets dat ze al enkele jaren op rij prijzen wegkapen op menige koorwedstrijd. En ook de Broadway Brieven van KH De Volharding vielen bijzonder in de smaak.

Zondag werd het festival ‘beeldend’ afgesloten: in de Romaanse Poort was het zo goed als non-stop genieten van de vele filmvoorstellingen van De Leuvense Filmclub. De artiesten van sociaal-artistiek atelier De FactorY toonden in een mooie en kwetsbare expo hun zoektocht naar een eigen identiteit.

Festivalpeter Jonas Van Thielen regisseerde voor Amateurama het stuk Movie Night van Toneel Heverlee en ging ook overal een kijkje nemen: “Ik heb het hele weekend mogen rondlopen met een pin waarop staat ‘Ik ben amateur’. Na het niveau dat ik dit weekend gezien en gehoord heb, draag ik die pin met trots, als een erekruis.”

Creatieve stad
“Leuven is dan ook een bijzonder creatieve stad”, licht schepen van cultuur Denise Vandevoort het succes toe. “We zien dat op velerlei vlakken en zeker ook in ons verenigingsleven. Leuven telt ongeveer 300 socio-culturele organisaties waarvan 92 zich toespitsen op de amateurkunsten. Deze bieden onze bewoners bij uitstek een creatieve uitlaatklep en ze brengen mensen ook samen. Dat hebben we ook weer op dit festival mogen zien. Het doet deugd als we zonder enige overdrijving tellen dat er 1000 enthousiastelingen hun schouders onder een festival als dit zetten. We zien er nieuwe samenwerkingen en hechte vriendschappen ontstaan. Het bewijst bovendien dat we in Leuven met ons beleid naar verenigingen toe het verschil maken.”

De inspanning die de stad Leuven levert voor het verenigingsleven is dan ook niet gering. Naast de organisatie van een stadsbreed festival als Amateurama, investeert de stad het hele jaar door ook op logistiek, financieel, communicatief én artistiek vlak in haar verenigingen.

Aantal bezoekers stabiel
“Het aantal festivalbezoekers blijft na drie jaar stabiel. Naar schatting bezochten er ongeveer 3000 bezoekers een of meerdere van onze voorstellingen of expo’s. Wij zijn alvast tevreden met dit cijfer. De doelstelling van het festival is in de eerste plaats een podium bieden aan onze amateurkunstenaars en mensen goesting geven om zich ook aan te sluiten bij een vereniging.”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.