7756 bezoekers tijdens 15de Erfgoeddag in Leuven

Editie 2015 van de Erfgoeddag in Leuven was een succes. Het publiek kon kiezen uit maar liefst 40 verschillende activiteiten die allemaal het thema ERF! als leidraad hadden. En al dat mooie erfgoedaanbod werd gesmaakt. In totaal namen 7756 bezoekers deel aan de expo’s, rondleidingen, workshops, zoektochten, wandelingen, lezingen, concerten, expertenbeurzen en een fietstocht.

De expo ‘Exclusief uit het Stadsarchief’ in het stadhuis lokte bijna 1500 bezoekers. Deze bezoekers konden niet alleen kennismaken met de 15 kroonjuwelen uit het Leuvense Stadsarchief, maar mochten zelf ook stemmen op hun favoriete topstuk.

Erfgoeddag in Leuven 2015

Erfgoeddag in Leuven 2015

Erfgoeddag in Leuven 2015

Ook de Universiteitsbibliotheek, M-Museum Leuven en het Rijksarchief werden druk bezocht. Het nieuwe gezinsvriendelijke aanbod sloeg aan. Heel bijzonder waren de beiaardworkshops voor gezinnen, waarbij de beiaardiers kinderen eerst de kneepjes van het beiaardvak leerden op de oefenbeiaard, waarna ze op de echte beiaard in de toren van de universiteitsbibliotheek hun kunsten mochten laten horen over heel Leuven. In de Corbeekhoeve in Bierbeek konden jong en oud hun gading vinden: er waren demonstraties schapen scheren, kinderen mochten kleine lammetjes melk geven of ravotten in de hooiberg en spelletjes over de landbouw spelen. De opzet van CAG (Centrum Agragrische Geschiedenis) om iets te leren over de landbouw vroeger, vandaag en morgen was erg geslaagd. Erfgoedwerking gaat immers niet enkel over het verleden, maar veel meer nog over kennis en kunde van vroeger doorgeven aan volgende generaties, om hieruit te leren voor de toekomst.

Erfgoeddag in Leuven 2015

Erfgoeddag in Leuven 2015

Erfgoeddag in Leuven 2015

Enkele expo’s van Erfgoeddag zijn nog te bezoeken
Kon je er niet bij zijn of heb je een aantal expo’s gemist? Deze tentoonstellingen lopen nog langer.

  • Nog tot 17 mei 2015 kan je in het stadhuis terecht voor de expo ‘Exclusief uit het stadsarchief’. Je kan daar de 15 kroonjuwelen of belangrijkste stukken uit het Leuvens stadsarchief gaan bewonderen en je kan er vooral ook zelf mee bepalen welk van deze stukken het volgens jou verdient om hét topstuk van Leuven te worden.
  • Was het nu ’t Stuc, STUC of STUK, deze expo over 37,5 jaar STUK-geschiedenis aan de hand van 40 objecten, evenveel getuigenissen, een jukebox en archiefmateriaal duidt hoe Kusntencentrum STUK evolueerde vanuit een studentenbeweging tot het Kunstencentrum van vandaag. Nog tot 24 mei in STUK.
  • Tot 22 juni ontdek je in ‘Geërfd goed’ in de universiteitsbibliotheek welke boeken, documenten en kunstvoorwerpen via schenkingen in de erfgoedcollectie van de universiteit terechtkomen.
  • ‘Damiaan door de ogen van kunstenaars’: in deze expo die tot 30 juni in het Damiaancentrum loopt, zie je hoe verschillende kunstenaars Damiaan elk op hun manier vormgeven en aan de slag gingen met Damiaans erfenis.
  • Museum HistarUZ selecteerde voor Erfgoeddag enkele historische parels uit de collectie. Stuk voor stuk zijn het voorwerpen die geschiedenis schreven in de gezondheidszorg van gisteren en vandaag. Je ontdekt het nog in ‘Parels uit de gezondheidszorg’ tot 31 augustus in het museum HistarUZ op de campus Sint-Rafaël van UZ Leuven.
  • In het Scouts en Gidsen Museum kan je nog tot 1 november elke zondagnamiddag tussen 14 en 18 uur de ‘Erfenis van 100 jaar meisjesgidsen in België’ gaan ontdekken. Je komt er ook meer te weten over scoutsfiguur Jean Droit (1884-1961) en zijn belangstelling voor de Indianencultuur.
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.