M-IDZOMER 2015 lanceert nieuwe namen

m-idzomer

M en Het Depot voegden deze week nieuwe namen toe aan de affiche van M-idzomer. De bezoeker mag zich opmaken voor een stevige rist muzikaal talent. Tine Reymer, Philip Catherine, Bony King, Illuminine en Youngblood Brass Band vervoegen de headliners Daan, Avishai Cohen Trio, Admiral Freebee en Arsenal Dance!Dance!Dance!

Van 30 juli tot 2 augustus transformeert M – Museum Leuven zich – in samenwerking met Het Depot – voor de zesde keer tot een festivalterrein. Naast muziek tref je ook dans, performance, comedy en expo’s aan. OPEN M, Michael Van den Abeele, Stijn Van de Voorde en Het_ULEVEL vormen een mooie aanvulling bij de bands op het hoofdpodium.

MUZIEK IN DE TUIN…
De tuin van M vormt het sfeervolle decor voor een goedgevuld muziekprogramma.

Philip Catherine, één van de vooraanstaande figuren van de Europese jazzscène, zakt op vrijdag 31 juli af naar Leuven. Midden jaren ’70 kregen jazzliefhebbers er een nieuwe, virtuoze ster bij, die naast gitarist ook componist bleek te zijn. Catherine werkte samen met jazzgrootheden als Chet Baker, Charles Mingus en Marc Moulin. Hij onderscheidt zich met een unieke stijl en klankkleur, swingend gitaarspel en lyrische composities.

Op zaterdag verovert Bony King het podium. Dit is de band rond singer-songwriter Bram Vanparys, die vroeger nog door het leven ging als The Bony King of Nowhere. Zijn vierde plaat Wild Flowers zag onlangs het levenslicht. Met de hit Sad Rosanne klinkt de band vandaag internationaler dan ooit tevoren.

Zondag geeft de Youngblood Brass Band het beste van zichzelf. Door een typische brass band-sound te mixen met jazz, punk en hiphop ontstaat wat ze zelf ‘riot-jazz’ noemen. De tienkoppige band pakte in 2013 uit met hun zesde album Pax Volumi.

…EN MUZIEK IN HET MUSEUM
Jarenlang knutselde de Leuvenaar Kevin Imbrechts met soundscapes en gitaarnummers, ook in Het Depot. Nu trotseert Illuminine voor het eerst het daglicht met zijn debuut #1. Hij trok naar IJsland om het project met Sigur Rós af te werken. Het resultaat is een hypnotiserende nachtplaat.

Acterende zangeres Tine Reymer is terug. Onder de naam REYMER bracht ze net haar eerste solo-album ‘Thrill My Soul’ uit. Je zag haar al op het kleine en grote scherm en in de bands Flowers for Breakfast en El Tattoo del Tigre. Nu houdt ze met haar tournee langs Vlaamse zalen ook halt aan M-idzomer.

EEN LITERAIRE REIS
Je kent je literaire klassiekers, maar wat met al de rest? Stijn Van de Voorde trekt op een literaire reis door Vlaanderen en presenteert zijn bevindingen over pulp-fictie en non-fictie. Je kent hem als vaste stem van Studio Brussel en als presentator van ‘Man Over Boek’ op Canvas. Met zijn boek ‘Listomania’ haalde hij zelfs de Boeken Top 10.

Architectuur, dans, muziek en film ontmoeten elkaar in de artistieke installatie PIT. Onder het pseudoniem Het_ULEVEL maakt deze Antwerpse architectuur-student een uitdagende performance, samen met dansers, muzikanten en een filmkunstenaar.

DINOSAURUSSEN EN RUIMTELANDSCHAPPEN

Tussen alle muziek en literatuur door, kan je ook tentoonstellingen meepikken. De Belgische kunstenaar Michael Van den Abeele experimenteert met optische effecten, textuur, kleurgebruik en materie. In zijn abstracte werken zet hij dit experiment verder. In een nieuwe reeks schilderijen zie je dinosaurussen en ruimtelandschappen naast een animatiefilm en ouder werk. Een ruimtelijke installatie is het eindresultaat.

Beeldende kunstenaars uit Vlaams-Brabant tonen opnieuw het beste van zichzelf op de derde editie van OPEN M. Schilderkunst, beeldhouwkunst, tekenkunst, grafiek, video, fotografie, installatie en performance behoren allemaal tot de expo.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.