20 jaar VELO

Het begon allemaal in de kelders van Alma II als projectje voor werklozen en jongeren uit het deeltijds onderwijs.

Tien jaar na de start was VELO uitgegroeid tot een heus sociaal project met een sterke financiële basis. Krachtige stakeholders hadden gezorgd voor een werkbaar draagvlak: financieel en economisch. De activiteiten rond de fiets ontplooiden zich langzaamaan verder. De doelgroep diversifieerde.

Nog eens vijf jaar later was VELO verveld tot een sociaal economisch bedrijf. De tijdsgeest met steeds meer aandacht voor de fiets en de goede financiële basis zorgden ervoor dat de sprong naar groter en meer gewaagd kon worden. VELO groeide uit de wasserij van het St.-Rafaëlziekenhuis waar ze inmiddels hun intrek hadden genomen. Andere klanten werden aangetrokken. De fietspunten Aarschot, Leuven en Diest werden opgestart. Bedrijfsfietsen en elektrisch ondersteunde fietsen kwamen op het menu. En vooral: er klopten steeds meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de deur.

En zo komen we uit bij twintig jaar na de opstart. VELO is een onderneming geworden. Een sociale onderneming. De fiets is niet langer een middel maar, net zoals de begeleiding van de medewerkers, een doel.

Ondertussen probeert VELO de volgende vijf jaar voor te bereiden. In een veranderende context kijkt VELO met open visier naar de toekomst, is de organisatie bereid de comfortzone op te geven en out of the box te denken. VELO wil zich niet concentreren op het behoud van wat is maar gooit – voorzichtig! – de deuren open. Een voorbeeld daarvan is de vraag aan de Leuvense stadskunstenaar Ief Spincemaille om een ‘installatie’ voor VELO te maken n.a.v. het 20-jarig bestaan. Ief Spincemaille stelde voor om niet te werken met ‘VELO’ materiaal (fietswielen, zadels en trapassen), maar de VELO-werking te hacken. Wat het uiteindelijk geworden is zal op het feest van 8 mei op de Veilingsite (Hollestraat 1) onthuld worden.

Op 11, 12 en 13 mei 2015 worden de klanten van VELO verwend. Ook bezoekers die een kijkje willen komen nemen zijn tijdens de openingsuren welkom op de Veilingsite. Uiteraard is de installatie van Ief Spincemaille: ‘Hacking Velo’ te bezichtigen. De kunstenaar zal ook aanwezig zijn. Elke voormiddag om 11.00 u. en namiddag om 14.00 u. start er een begeleid bezoek aan VELO met de directeur als gids. Vertrek aan de onthaalbalie.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.