Meer gevelgroen in het straatbeeld

Groene gevels verfraaien het straatbeeld. Gevelgroen doorbreekt de eentonigheid en geeft kleur aan de straat. Met extra ondersteuning wil de stad inwoners stimuleren Leuven mee te vergroenen.
Een tegeltuin aanbrengen kan eenvoudigweg door een tegel uit de stoep te nemen en er een klimplant te plaatsen. Tegeltuintjes, hoe klein ze ook zijn, dragen bij aan een aangename en mooie leefomgeving. Groen in de stad draagt ook bij aan de luchtkwaliteit, aan de biodiversiteit en helpt het hitte-eilandeffect in de stad temperen. Bovendien toont onderzoek aan dat zicht op een groene omgeving een positieve invloed heeft op je humeur.

Aangezien de beschikbare ruimte in de straat vaak beperkt is, wil stad Leuven extra inzetten op verticaal groen, met name gevelgroen. “We willen Leuvenaars stimuleren om met een simpele ingreep bij te dragen aan meer groen in de stad. Daartoe halen we zoveel mogelijk drempels weg en bieden we zowel financiële als praktische ondersteuning”, vertelt schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani.

Financiële ondersteuning
Voor een tegeltuintje vraag je een vergunning aan via een eenvoudig formulier, waarmee je meteen ook een subsidie van 25 euro aanvraagt. De voorbije 15 jaar werden een 500-tal vergunningen verleend. Sinds enkele jaren kunnen straten ook een gezamenlijke aanvraag doen, zoals in 2013 gebeurde voor de Lindensestraat in Kessel-Lo, via een “Kom Op voor Je Wijk-project”.

Stimulans tot vergroenen bij nieuwe stoepaanleg
Bij aanleg van nieuwe stoepen in de straat voorziet de stad meteen de mogelijkheid voor de bewoners om te kiezen voor een uitsparing waar een perkje kan aangelegd worden. Op deze manier kan een hele straat op een eenvoudige en efficiënte manier vergroend worden.

Praktische hulp
Wonen en Werken is een Leuvens bedrijf in de sociale economie. Werkzoekenden die moeilijk aan de slag geraken, kunnen hier terecht voor coaching, opleiding of een job.

Wonen en Werken biedt aan de inwoners van Leuven ondersteuning en praktische hulp bij het aanleggen van een tegeltuin. Een tegel weghalen, door de verharde ondergrond geraken zonder nutsleidingen te beschadigingen, klimhulp aanbrengen en zelfs advies bij de plantenkeuze. Ook biedt Wonen en Werken aan om de tegeltuin na de aanplanting te beheren en te verzorgen.

Van tegeltuin naar geveltuin?
“Om het potentieel aan gevelgroen volop te benutten, slaan verschillende stadsdiensten – milieudienst, studiedienst weg- en waterbeheer, technische dienst en afdeling groenbeheer- de handen in elkaar om meer inwoners te stimuleren tot de aanleg van gevelgroen”, vertelt schepen van openbaar groen Myriam Fannes.

De stad werkt aan een kader voor de uitbreiding van een tegeltuin naar een geveltuin. Hierbij wordt rekening gehouden met de nutsleidingen die zich onder de stoepen bevinden en met de noden van alle gebruikers van het openbaar domein. Zo zijn de normen van toegankelijkheid, maar ook leesbaarheid, duurzaamheid en kwaliteit van het openbaar domein bepalende factoren.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Meer gevelgroen in het straatbeeld”

Geveltuintjes fleuren Leuven op « Leven in Leuven
(on augustus 16th, 2015 at 18:38)

[…] de oproep om geveltuintjes aan te leggen enkele maanden geleden, vroegen al 69 Leuvenaars een vergunning aan. “Dat is bijkomend zichtbaar […]