Maak zelf je eigen MEIBOWL of MAITRANK aperitief !

Zelf je aperitief maken op basis van een bloemplantje dat je alleen in de maand mei vindt? Dat kan ! Het is ondertussen wel mei en hoogtijd om eraan te beginnen.
Het geurige, witte bloempje dat we daarvoor nodig hebben, is “(Onze) Lievevrouwebedstro”. Het is te vinden in het bos op schaduwrijke plekken, bij voorkeur in beukenbossen als bodembedekker.

bedstro

Ik schenk en drink graag iets origineels en heb daarom al jaar en dag enkele plantjes in de tuin staan. Die groeien ieder jaar vanzelf bij.
Grote hoeveelheden heb je niet nodig en het recept is vrij eenvoudig.
Ik leerde het kennen tijdens mijn legerdienst (ja, zo oud ben ik!) in Arlon, waar ieder café zijn eigen geheim (!) recept heeft en er in de maand mei bijna niets anders gedronken wordt.
Ik kon van de lieftallige dochter van zo’n café volgend recept ontfutselen:

Wat heb je nodig?
– 1 liter Rivaner (goedkope Luxemburgse witte wijn)
– 1 dikke sinaasappel, in schijven gesneden
– 10 klontjes suiker
– 15 takjes Lievevrouwebedstro met bloempje (Fr: aspérule odorante)
– 5 cl gewone cognac
– 5 cl rode porto

Hoe bereiden?
Alle ingrediënten samenbrengen in een aarden pot en “laten trekken” gedurende 16 uur. Dan de takjes Lievevrouwebedstro verwijderen (verplicht!). Het brouwsel blijft ongeveer een week goed. Wat dan nog overblijft moet je wegkieperen: dat smaakt slecht en er kunnen zich licht toxische stoffen vormen.

Afwerking:
Gebruik een groot tulpglas met drie blokjes ijs erin. Leg daar een schijf sinaasappel bovenop. Je kan het glas versieren door de boord te versuikeren en een klein schijfje appelsien, half doorgesneden, over de rand te schuiven.

Vrienden en glazen bij mekaar brengen, uitschenken en drinken met een rietje (althans in het begin…). Zeker ook de verzopen sinaasappelschijf opsmikkelen!
Geen goesting om te wachten of het zelf te maken? Koop een fles Luxemburgse Maitrank in de winkel en serveer op dezelfde manier.
Kijk ook eens op Google naar alle mogelijke varianten.

In juni maak ik Vlierbloesemaperitief. Tot dan!
HugO

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Maak zelf je eigen MEIBOWL of MAITRANK aperitief !”

Bea
(on mei 4th, 2018 at 17:06)

Net een glaasje Maitrank, volgens jouw recept, aan het drinken. Een aanrader!