The Sounding Sea: Florilegium brengt Engelse koormuziek

Het Leuvens kamerkoor Florilegium organiseert op zaterdag 30 mei 2015 het optreden “The sounding sea: In zee met Engelse koormuziek uit de 19de en 20ste eeuw” in de Ensemblezaal in het STUK.

Tot de vele zaken die typisch Brits zijn, behoren ook de liefde voor welluidende koormuziek en de liefde voor de zee. Dit concert combineert beide in een selectie van romantische en hedendaagse koormuziek uit de Angelsaksische traditie. Zowel Engelse als Amerikaanse componisten, van de negentiende eeuw tot nu, komen aan bod. De composities bezingen oceanen en meren, oorlogsvloten en zuipschuiten, zeemeeuwen en zeehonden…

Het water weerklinkt in vele gedaanten: van stormachtig bruisend tot rustig kabbelend. Het valt op hoe dichters de wispelturige getijden van de zee verbinden met de onrust van de menselijke ziel. In meer melancholische teksten weerspiegelt het uitgestrekte water dan weer hemelsblauwe luchten of nachtelijke sterrenhemels. Mijmeringen over afwezige geliefden of de zin van het leven zijn dan nooit veraf.

Florilegium kiest in dit concert voor het gevarieerde kleurenpalet van componisten als Elgar, Stanford, Lauridsen en Whitacre. A capella koormuziek wordt afgewisseld met stukken met pianobegeleiding en intermezzo’s voor piano solo die aansluiten bij de bezongen thema’s. Voor dit concert werkt het koor dan ook samen met de jonge pianist Hendrik Vandeput, die zich zowel in het klassieke als het lichtere repertoire voelt als een vis… in het water.

Praktisch

florilegium_the_sounding_sea_engelse_koormuziek

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.