Restaurant Ascoli in de Muntstraat

Op wandeling in de Muntstraat was mij bij dit restaurant opgevallen dat op het krijtbord stond geschreven dat zwezeriken één van hun specialiteiten was.
Zwezeriken zijn ook mijn specialiteit, maar dan om ze te eten! Niet om ze in huis te halen en klaar te maken…
Je kunt ze ten andere niet zomaar kopen, je moet ze bestellen en niet iedere beenhouwer (voor zover er in Leuven nog echte beenhouwers zijn!) is bereid dat te doen! Ze zelf kuisen is evenmin een sinecure: dat is een hoop frutselwerk. Bovendien is de reuk evenals het visuele aspect ook niet het meest aantrekkelijke!
Kortom: zwezeriken zijn, wat mij betreft, echt iets om op restaurant te eten.
Bij een eerstvolgende gelegenheid reserveerden wij een tafel bij Ascoli.
We werden vriendelijk ontvangen, kregen al de tijd om de menukaart te bestuderen en te genieten van ons aperitiefje.
Intussen kwam er een “goestinggevertje” op tafel: een bordje met twee schelletjes prosciutto met daarbij wat fijngesnipperde groentjes.
Bestellen verliep vlot in een mengeling van Nederlands, Frans en Italiaans: de talen die de drie gedienstige obers spraken en moeiteloos door mekaar haalden.

Vrij vlug en correct werd ons opgediend wat wij besteld hadden: geroosterd brood met flink wat verse paddenstoelen, ‘al dente’ klaargemaakt, en een bord met zes bourgondische wijngaardslakken. Beide goed in de boter… In een restaurant ga ik om te eten, “regimen” kan ik thuis ook!

We kregen juist genoeg de tijd om wat bij te praten toen de kalfszwezeriken (van het hart, zo staat op de kaart gepreciseerd!) er aankwamen. Een heet bord (goed zo!), met daarop een stevige portie van dat heerlijke orgaanvlees, perfect gebakken, opgediend met een smeuïge, romige mosterdsaus, en daarbij knapperige kroketjes. Lekker!
De “stevige portie” moet ik wel wat relativeren: het waren allemaal kleine stukken waartussen dun versneden paddenstoelen lagen, op eerste zicht niet te onderscheiden van de zwezeriken. Wij hadden dan ook geen enkele moeite om ons bord leeg te eten. Toch hadden we niet te klagen over de hoeveelheid.
Dessert hoefde niet meer en met een espresso, zoals alleen Italianen die kunnen maken, sloten wij dit fijne diner af.
De rekening viel best mee: de twee voorgerechten kosten ieder geen 10 €. Zwezeriken zijn en blijven duur eten: 26,50 € / p.p., maar… ze zijn het waard!
De huiswijn: 16 € voor een karaf van één liter.
Aanbevolen!

prociutto

geroosterd brood met paddenstoelen

wijngaardslakken

zwezeriken

Praktisch
Muntstraat 17, 3000 Leuven
016 23 93 64
http://www.ascoli.be/

 

 

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.