Leuvense traditie van primuszilver is uniek cultureel erfgoed

De encyclopedie van Diderot en d’Alembert omschrijft de Leuvense traditie van de primusviering als een traditie die overal ter wereld, aan alle universiteiten zou moeten bestaan. De tentoonstelling ‘ZILVER. Kunst | Object | Verhaal‘ blaast dit prachtig stukje erfgoed nieuw leven in. Nooit eerder werden de zilveren geschenken voor primussen van de universiteit in Leuven zo uitvoerig samengebracht.

zilver

Uitblinkers
De primusviering is een prachtige Leuvense traditie die teruggaat tot 1428 en die tot 1797 bijna ononderbroken werd voortgezet. Op het einde van het academiejaar legden de studenten aan de Artesfaculteit van de Leuvense universiteit hun eindexamen af. De beste kandidaten van de vier colleges – de Burcht, de Lelie, de Valk en het Varken – namen het tegen elkaar op. Per college werden negen kandidaten over drie klasses verdeeld. Degene die het beste presteerde in de eerste klasse werd primus.

De verkiezing van de primus was zowel in Leuven, als in zijn geboorte- of woonplaats, één groot feest.  Koeriers vertrokken naar zijn thuisstad en vertelden het goede nieuws aan ouders, overheden, kapittels en scholen. Zij overlaadden de primus bij zijn thuiskomst met indrukwekkende zilveren en andere geschenken. Dit werd gevolgd door grote drank- en eetfestijnen, officiële ontvangsten, toespraken, misvieringen, optochten, bals en soms ook schietwedstrijden en vuurwerk.

Prestigieuze primeur
In de tentoonstelling ZILVER. Kunst | Object | Verhaal leggen de curatoren een focus op zilveren pronkstukken uit de 17de en 18de eeuw. Stuk voor stuk weerspiegelen ze het prestige van de jaarlijkse universitaire competitie. Het is voor het eerst dat exemplaren uit onder meer Bergen, Breda, Brugge, Den Haag, Doornik, Luik, Maastricht en Sint-Niklaas terugkomen naar Leuven. Een primeur, want nooit eerder werden de zilveren geschenken voor de Leuvense primussen zo uitvoerig onderzocht en samengebracht. De tentoonstelling loopt nog tot 12 juli 2015 in M – Museum Leuven.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.