Aperitief van vlierbloesem: zelf maken!

Je hebt nodig:

  • 30 à 40, naargelang de grootte, frisse en jonge vlierbloesems, geknipt einde mei- begin juni, bij voorkeur vroeg in de voormiddag wanneer ze het meest hun geurig aroma verspreiden
  • 3 liter water
  • 2 kg fijne suiker
  • 3 middelgrote citroenen
  • Zuivere alcohol van circa 90°. Die kost je rond de 32 € in een grootwarenhuis. Bij de apotheker is die veel duurder. Met zuivere alcohol heb je geen smaakbeïnvloeding. Die heb je wel als je gin of jenever zou gebruiken.
  • 30 g citroenzuur (niet nodig als je je brouwsel binnen de week opdrinkt. Zo niet zeker toevoegen om het drankje zijn goede eigenschappen te laten bewaren gedurende ongeveer één maand). Je vindt citroenzuur bij de apotheker voor ongeveer één € per 10 g.

Bereiding:

De bloesems aftrekken of afknippen op minstens één meter hoog, omwille van mogelijk bevuiling door huisdieren.
Ze zo vlug mogelijk, liefst dezelfde dag nog verwerken!

In de keuken:

3 liter water koken met 2 kg fijne suiker. Laten afkoelen.
De bloesems (ongewassen!), de citroenen (in schijven zonder schil!) en het citroenzuur in een kom of pot kieperen en omroeren. Dat mengsel drie dagen laten staan op kamertemperatuur. Af en toe omroeren.
Door een zeef en/of filter gieten tot er geen restjes meer te zien zijn.

Resultaat:
Het mengsel is zonder toevoeging van alcohol, ook lekker om te drinken als limonade.
Wil je er een echt aperitief van maken, dan geleidelijk aan alcohol bijvoegen tot het brouwsel proeft zoals jij het wenst. Ondervinding leert dat dit aperitief op zijn best is als het rond de 20 graden titreert. Koel bewaren.
Gezondheid!

Noteer alvast dat je rond half juli moet uitkijken voor noordkrieken. Daar gaan we “boerenjongens” mee maken!

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “Aperitief van vlierbloesem: zelf maken!”

chantal
(on juni 4th, 2015 at 20:37)

Beste Hugo,

ik ben zeer begaan met de gezondheid, en neem bloemen, kruiden en fruit en groenten voor op vele ongezonde etenswaren.
Ik heb een vlier staan en die bloeit schitterend, en vroeg me al een tijdje af wat je allemaal met de bloemen kan doen.
ik vind je recept goed en zou het proberen, maar hoeveel alcohol moet bij de bloesemmengels komen, staat er niet bij.
Grtjs Chantal

 
Geeraerts Hugo
(on juni 5th, 2015 at 20:58)

Chantal, bedankt voor je interesse!
We gaan even wat rekenen.
De fles zuivere alcohol die ik aankocht bevat één liter (100 cl) aan 96°.
Wil je het aperitief nogal licht, bv. 12 ° (zoals de meeste witte wijnen), dan gebruik je één achtste liter alcohol, dat is circa 12,5 cl. per liter “vlierbloesemsap”. Voor drie liter, zoals ik voorstelde, wordt de hoeveelheid: 12,5 maal 3= 37,5 cl.
Mag het iets sterker zijn, bv. 18° (zoals vele aperitieven trouwens), voeg dan de helft meer alcohol toe, dat is dan clrca 57 cl.
Het is en blijft een kwestie van smaak. Daarom ook dat ik schreef: “alcohol bijvoegen tot het brouwsel proeft zoals jij het wenst”.
Succes!
HugO!

 
Geeraerts Hugo
(on juni 19th, 2015 at 19:29)

Nog wat over vlierbloesemdrankjes!
De nieuwe “ALBERT HEIN “-winkel aan het Engels plein (Vaart) doet een promotie van Galilei “HUGO” (de naam heeft niets met mij te maken). De promotiefolder vermeldt hierover: “een fruitige wijncocktail,gemaakt van prosecco en vlierbloesemsiroop”. Op de fles van 75 cl. heet dat:”de trendy cocktail van mousserende wijn, vlierbloesemextract en een vleugje munt. Voor 2,39 € wou ik dit Duits product wel eens proeven. En inderdaad: het drankje (“slechts” 6,9 % alcohol) proeft naar vlierbloesem…
HugO