de Queeste + Braakland/ZheBilding =

nieuwstedelijk

Theatergezelschappen de Queeste en Braakland/ZheBilding gaan voortaan door het leven als het nieuwstedelijk. Op 30 mei stellen ze hun nieuw project voor tijdens een startfeest in OPEK in Leuven.

“Met het nieuwstedelijk willen we mee vorm geven aan de stad en de samenleving van morgen.” zegt Stijn Devillé, directeur van het nieuwstedelijk. “We vertellen verhalen over het leven vandaag. We geven er klank aan en gaan er over in gesprek. Theater, muziek en debat vormen de kern van het artistieke werk van ons nieuwe theaterhuis. Dat werk geven we vorm vanuit de sterktes die we jarenlang hebben opgebouwd: nieuwe creaties rond hedendaagse thema’s, locatie- en interviewprojecten, de combinatie van tekst en muziek en de ondersteuning van Jong talent. Samen kunnen we ook een stuk verder gaan”.

Adriaan Van Aken, Christophe Aussems, Stijn Devillé, Els Theunis en Sara Vertongen vormen de artistieke kern van het nieuwe theaterhuis. “Samen zetten we dit jaar onze eerste projecten in de steigers, maar houden ook nog een paar spannende plannen achter de hand. Het komende seizoen wordt voor het nieuwstedelijk een soort nuljaar.In de volgende twee, drie jaren krijgt het nieuwe huis zijn beslag.”

In totaal brengt het nieuwstedelijk dit seizoen elf producties, die omkaderd worden met inleidingen, nagesprekken, ontmoeting en debat.

Startfeest en eerste voorstelling
Tijdens het startfeest op 30 mei in OPEK geeft het nieuwstedelijk een vooruitblik op het nieuwe seizoen en een inkijk in de plannen van het nieuwe project. Huismuzikanten Rudy Trouvé, Youri Van Uffelen, Myrthe Luyten en Geert Waegeman spelen intieme concertjes doorheen het gebouw en houden een blind date met elkaar. Acteurs Simone Milsdochter en Jonas Van Thielen brengen fragmenten uit voorstellingen. Theatermakers Stijn Devillé, Adriaan Van Aken, Christophe Aussems, Maarten Ketels en Jessa Wildemeersch laten meekijken in hun werkproces, nemen hun bibliotheek mee en laten beklijvende interviewfragmenten horen. En op het dakterras kan je terecht voor de ultieme theaterervaring: Chris Lomme wacht je op en fluistert je iets toe dat alleen voor jouw oren bestemd is.

Maar tijdens het -gratis- startfeest neemt het nieuwe theaterhuis ook de ruimte om even achteruit te blikken. Actrice Sara Vertongen doet een poging om 18 jaar aan voorstellingen van de Queeste en Braakland/ZheBilding samen te vatten in een monoloog van 15 minuten. 114 voorstellingen in 15 minuten: 4 seconden per voorstelling dus. Met nadien een feest met de band King Dalton en dj Armand.

VUUR, de eerste productie van het nieuwe huis gaat in première op 20 juni op locatie in Heusden-Zolder.

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “de Queeste + Braakland/ZheBilding =”

Laatste keer Leni & Susan in Leuven « Leven in Leuven
(on november 16th, 2015 at 0:31)

[…] Leni & Susan werd vorig jaar gemaakt door het Leuvense stadsgezelschap Braakland/Zhbilding. Nu BZB gefuseerd is met de Queeste tot Het nieuwstedelijk, toert de voorstelling als productie van het nieuwe theaterhuis. In Leni & Susan kruipt Chris […]

 
Compagnie Tartaren wordt 3de Leuvens stadsgezelschap « Leven in Leuven
(on december 23rd, 2015 at 16:13)

[…] Zo werd Liefdesverklaring van fABULEUS pas nog geselecteerd voor het Theaterfestival en maakte het recente huwelijk van Braakland/ZheBilding en de Queeste onder de naam Het nieuwstedelijk zichzelf meteen onmisbaar in Vlaanderen. Hun werk is relevanter […]