Open Kerkendag 6 en 7 juni 2015

Tijdens het weekend van 6 en 7 juni vindt de 8e editie plaats van de Open Kerkendag, een initiatief van de stichting Open Kerken. Zo’n 500 gebedshuizen nemen deel. De stichting Open Kerken wil hiermee de kerken in de schijnwerpers plaatsen. Thema dit jaar is ‘licht’, want 2015 is uitgeroepen tot internationaal jaar van het licht.

In Leuven nemen 9 kerken deel aan deze Open Kerkendag : Sint-Antonius, Sint-Geertrui, Sint-Jan-de-Doper, Sint-Kwinten, Sint-Michiel, Sint-Pieter, O.L.V. Vlierbeek, Sint-Jozef en de Mariakapel.
Sommige zijn vrij te bezoeken. In andere organiseert de kerkraad concerten of rondleidingen.

openkerkdagen_2

Sint-Pieterskerk
De Leuvense Gidsenbond, Leuven+, organiseert rondleidingen in de Sint-Pieterskerk.
Je hebt de preekstoel zien staan en de Sedes Sapientiae, je bent naar de schilderijen van Dirk Bouts gaan kijken en naar het koorgestoelte en de sacramentstoren. Tijdens dit bezoek zal je echter nieuwe, onvermoede aspecten ontdekken van deze parel van de gotische bouwkunst: details die je nooit eerder had opgemerkt, plaatsen waar je nooit eerder geweest bent.
Start : zondag 7 juni om 15 u. (5 euro).

O.L.V. Vlierbeek
De Heemkundige Kring Vlierbeek leidt je rond in de classicistische kerk, een absoluut meesterwerk van de hofarchitect Laurent-Benoît Dewez. Niet enkel het interieur is te bezichtigen maar ook de crypte, de toren en de gewelven van de kerk. Doorheen de galmgaten van de toren heb je een indrukwekkend zicht op het omliggende landschap, reikend tot in de binnenstad van Leuven.
De kerkraad van Vlierbeek heeft ambiteuze restauratieplannen voor de abdij. Ook de hoogstamboomgaard met oude fruitvariëteiten, is te bezoeken.
Start : zondag 7 juni om 14u, 15u en 16u (vrije bijdrage).

Sint-Jozefskerk
De kerk van architect Victor Broos is zondagnamiddag vrij te bezoeken. De kerk werd in 1974 gebouwd ter vervanging van de Sint-Jozefskerk in de Ravenstraat die in 1966 gesloopt werd.
Van 14u tot 15.30u vindt een concert plaats. 12 muziekanten spelen op verschillende instrumenten diverse klassieke stukken, van Barok tot liederen uit de 20e eeuw.
Het Cavaillé-Coll-orgel, dat enkele jaren geleden werd gerestaureerd, wordt bespeeld.
Gratis. Nadien wordt een hapje en een drankje aangeboden. Bezoekers kunnen een vrije bijdrage geven ten voordele van de slachtoffers van Nepal.

Sint-Kwintenskerk
Justus Lipsius beschreef deze kerk in zijn werk Lovanium uit 1605 als de mooiste van de Leuvense kerken.
Een gids leidt je rond in de kerk en vertelt over de schilderij ‘de processie naar Neerwaver’ van Gasper de Crayer.

Mariakerk (Matadiwijk)
Deze kapel behoort bij de Parkabdij en werd een jaar geleden herbestemd als kerk voor de Protestantse gemeenschap. De kapel stond sinds 2007 leeg.
Geopend zaterdag en zondag van 10-18 u met gastvrij onthaal.
Er is een bijbeltentoonstelling en je krijgt informatie over het protestantisme.
Zaterdag (11-12 en van 13-14 u) en zondag (12-13 u) vinden orgelconcerten plaats met als thema “Van Barok tot Romantiek en Moderniteit”. Muzikaal optreden met orgel, saxofoon en cello zaterdag van 14-15 u en zondag van 16-17 u.

Sint-Antoniuskapel
Deze kapel is zondag vrij te bezoeken. In de kerk is een tentoonstelling te bezichtigen over het leven van pater Damiaan. Ook de crypte met het graf van de Heilige Damiaan is te bezoeken.

Sint-Geertrui, Sint-Michiel en Sint-Jan-de-Doper zijn zondag vrij te bezoeken.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.