Leuvense toneelprijzen uitgereikt

Met de uitreiking van de Leuvense Toneelprijzen werd vanavond het slotakkoord geplaatst bij een vruchtbaar Leuvens theaterseizoen. Leen De Vreese werd als beste actrice bekroond met het Fiere Margrietjuweel, de Kleine Prinsprijs ging ook dit seizoen naar Kindertheater Stekelbaars en Toneel Heverlee won de Euripidesprijs voor de beste volwassenenproductie. 

Leuven is al vele decennia gezegend met een rijk theaterleven. Het afgelopen seizoen kon de onafhankelijke jury maar liefst 30 verschillende voorstellingen van Leuvense gezelschappen bijwonen en beoordelen.

Eerste winnaar van de avond was Kindertheater Stekelbaars. Hun productie ‘De Mestkever’ werd bekroond met de Kleine Prinsprijs voor de beste jeugdtheaterproductie. Deze erkenning is ook goed voor een geldbedrag van 500 euro. Kindertheater Stekelbaars wint deze prijs overigens voor de 3de keer in 4 jaar, na eerdere bekroningen voor ‘Minoes’ (2012) en ‘Raspoetin’ (2014).

De beste volwassenenproductie, bekroond met de Euripidesprijs en een bedrag van 1.000 euro, was het afgelopen seizoen ‘Movie Night’, geschreven en geregisseerd door Jonas Van Thielen bij Toneel Heverlee. Zij haalden het daarmee van de andere genomineerden, BuurTTheater en Koninklijke Toneelgroep De Reynaertghesellen, die een eervolle vermelding kregen en een geldbedrag van 350 euro.

Het Fiere Margrietjuweel bekroont al sinds 1956 de beste individuele acteerprestatie en is daarmee de oudste Leuvense theaterprijs. Dit jaar wordt Leen De Vreese opgenomen in de eregalerij met de beste acteurs en actrices. Zij krijgt deze prijs voor haar rol in ‘Rosalie Niemand’ van Toneelvrienden De Lo.

Tijdens de feestelijke ceremonie beklemtoonde schepen van cultuur Denise Vandevoort dat amateurtoneel, en amateurkunst in het algemeen, veel meer omvat dan wat er op scène zichtbaar is: “Het samenwerken van mensen met verschillende achtergronden, maar met eenzelfde passie en enthousiasme, voel je zowel op als naast het podium. Het is op die manier ook een graadmeter voor een stad. In Leuven prijzen we ons niet alleen gelukkig met het boeiende amateurleven dat ongelofelijk veel mensen begeestert, maar stimuleren we het ook op tal van manieren. Met deze prijzen, met subsidies, met speelkansen in onze theaterzalen en met een overkoepelend festival als ‘Amateurama’ dat afgelopen aprilmaand een succeseditie beleefde.”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.