[recensie] IJslands Gambiet – Dominique Biebau

IJslands Gambiet is de tweede roman van de Leuvense schrijver Dominique Biebau. Een cryptoroman dan nog wel, mijn nieuwsgierigheid was meteen geprikkeld

IJslands Gambiet laat zich niet meteen in een paar zinnen vangen. De roman vertelt het verhaal van Russisch meestervervalser, spion en schaker, Maxim Boelgakov. Maxim is een spion in een tijd dat de grootmachten nog tegenover elkaar stonden in de koude oorlog. Zijn bijzondere talent om handschriften te imiteren komt de partijen aan beide zijden van het ijzeren gordijn goed van pas. Naarmate de computer handgeschreven documenten echter overbodig maakt, verliest zijn talent zijn nut voor de spionagediensten. Hij begint een tweede loopbaan als meestervervalser.

In de herfst van zijn leven wordt hij vermoord aangetroffen in een hotelkamer in Reykjavik. Op het moment dat zijn lijk ontdekt wordt, begint de puzzel die dit boek is. Maxim Boelgakov heeft namelijk een manuscript achter gelaten dat zijn autobiografie is en tegelijkertijd zijn moordenaar aanwijst. Zal de anonieme speurder die op de zaak gezet wordt erin slagen de puzzel te ontrafelen?

IJslands Gambiet is een bijzonder interessante mengeling van een thriller en een mooi, zij het ietwat over-geromantiseerd, liefdesverhaal, waarin het schaakspel een bijzondere rol krijgt toebedeeld. Ik ben zelf geen schaker, maar ik kan me voorstellen dat mensen die het schaakspel beheersen extra plezier aan dit boek zullen beleven. Niet voor niets komt het aantal hoofdstukken overeen met het aantal vakken op een schaakbord.

Wie graag raadsels oplost, heeft alvast een vette kluif hebben aan dit boek. Je kan op zoek gaan naar de aanwijzingen die doorheen de 64 hoofdstukken van het verhaal verweven zijn. De openbaring van het raadsel bevindt zich achteraan in een dichtgeplakt gedeelte, zo ben je niet verplicht je het hoofd te breken over het raadsel. Het is fijn op zoek te gaan naar de broodkruimels verstopt in het verhaal, maar ook zonder deze intellectuele uitdaging is IJslands Gambiet een erg genietbaar boek en zal je je geen moment vervelen.

Dominique Biebau heeft een vlotte en onderhoudende schrijfstijl. De spionnenoorlog tijdens de Koude Oorlog is een onderwerp dat mij sowieso interesseert en ik heb het boek dan ook in één ruk uitgelezen tot aan de verrassende ontknoping. Eén punt van kritiek is misschien de nogal overdreven romantische ingesteldheid van de Russische spion die naar naïviteit neigt, maar dat zie ik met graagte door de vingers. En oja, waarom de roman zich precies in Reykjavik moest afspelen was mij niet geheel duidelijk. Afgaande op de korte inhoud op de achterzijde had ik een veel grote rol verwacht voor de IJslandse hoofdstad. Nu, IJsland leverde het boek alleszins een mooie titel (en cover) op.

Voor mij was het de eerste kennismaking met het werk van deze auteur. IJslands Gambiet heeft me alleszins nieuwsgierig gemaakt naar ander werk van deze jonge schrijver.

Dominique Biebau (1977) doceert Nederlands. Hij debuteerde dankzij crowdfunding bij Vrijdag met de roman Trage Wegen. Hij won voor zijn verhalen en gedichten de Ward Ruyslinck-prijs, de VDAB-wedstrijd De Eerste Keer, en hij was laureaat van de VPRO-wedstrijd Duizend Woorden.
image001
Leven in Leuven geeft een exemplaar weg van dit boek. Stuur ons een berichtje via het contactformulier met als onderwerp “gambiet”  en wie weet ben jij de winnaar.

Praktisch
IJslands Gambiet
Dominique Biebau
Uitgeverij Vrijdag
ISBN 9789460010682

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.