De Bib Leuven daagt haar leners uit

De Bib Leuven viert dit jaar 15 jaar Tweebronnen en 150 jaar stedelijke bibliotheek. Ook in de filialen in Heverlee, Wilsele, Kessel-Lo en op de bibliobus feesten ze mee. De filialen dagen hun leners uit met 15 ludieke opdrachten. Brengen ze die tot een goed einde, dan wacht hen eind september een fijn feest.

De bibliotheekmedewerkers van de filialen bedachten pittige opdrachten voor hun leners. De lezer(tje)s van Heverlee mochten zaterdag 2 mei de aftrap geven voor deze 15 sterrenuitdagingen. Op het buurtfeest op het Sint-Lambertusplein verzamelden de bibliotheekmedewerkers de eerste exemplaren van wat 150 ‘ecologische’ voetafdrukken van hun leners moeten worden. Klassen die nog voor de vakantie Kessel-Lo bezoeken, mogen zich dan weer wagen aan een XL-boekendomino. Slagen ze er in om alle 150 boeken te laten kantelen? De bibmedewerkers van Wilsele dagen hun leden uit om 150 selfies of shelfies – een toffe foto van de boekenplank – of een leuke boekface te maken: een guitige mix-and-match van boek en gezicht. Alle foto’s worden in het filiaal tentoongesteld. Op de bibliobus rekenen ze dan weer op poëtische verzen: jeugdauteur Kim Crabeels startte een verjaardagsgedicht, bibliobusbezoekers mogen dit afmaken. En het is ook op de bibliobus dat de eerste ster al werd binnengehaald. Het diensthoofd van het onthaal van de Bib, Sofie Missorten: “Op de bibliobus verzamelden we 9 groepsfoto’s van telkens 15 personen aan iedere halte. Aan halte Matadi waren we zelfs met 36. Het doel werd afgelopen zaterdag behaald, de eerste ster is alvast binnen.”

In totaal wachten de leners 15 opdrachten. Per filiaal zijn er 4 verschillende uitdagingen geformuleerd, de bibliobusleden krijgen er 3. Wie zijn ‘sterren’ behaalt, krijgt een fijne prijs aan het einde van de rit. Haalt elk filiaal de eindmeet, dan wordt er overal feestgevierd en wel op zaterdag 26 september.

“Ook onze filialen en de bibliobus zijn stuk voor stuk moderne bibliotheken met oog voor de noden van de gebruikers en zeer kort bij huis. Net daarom willen we graag die betrokkenheid van onze leden zo hard stimuleren”, aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort. “De filialen maken dan wel integraal deel uit van de werking van de Bib Leuven en groeiden samen met de hoofdbibliotheek in Tweebronnen uit tot een belevenisbibliotheek, toch is het niet de bedoeling om exacte kopieën te creëren van de hoofdbib. De lokale inbedding en hechte samenwerking met de buurtwerkingen zijn belangrijk en helpen ons de filialen nog meer als ontmoetingsplek te profileren. Je haalt hier niet alleen je broodnoodzakelijke portie leesvoer en (digitale) kennis – wat uiteraard de kerndoelstelling van de bibliotheek is – je leert er de mensen uit je buurt kennen en waarderen en beleeft er samen leuke momenten. Het belang van de wijkbibliotheken kan in die context niet genoeg onderstreept worden. Leden op een ludieke manier, zoals met deze sterrenuitdagingen, de collectie laten (her)ontdekken, heeft het stimuleren van die sociale cohesie als gunstig neveneffect. Wij sluiten onze bibliotheken dus niet, integendeel, we maken er graag geziene plekken van. We hopen alvast dat dat zeker ook op zaterdag 26 september het geval zal zijn, want we rekenen er op dat alle filialen hun ‘sterren’ halen. Eens het zover is, onthullen wij wat de prijs precies is. Ik wil wel al verklappen dat die een stevig feestje belooft …”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.