Elektroslag: Leuvens jeugdwerk slaat zijn slag!

Tijdens de week van 11 tot en met 17 mei 2015 vond voor de eerste keer Elektroslag plaats. 8 Leuvense jeugdverenigingen zamelden samen oud elektronisch materiaal zoals toetsenborden, kabels, opladers, cd’s en nog veel meer in, en dat zowel bij mensen thuis als bij bedrijven. Samen haalden ze meer dan twaalfduizend kilogram elektronisch afval op. Alle mensen die thuis hun lenteschoonmaak hielden en zo de Leuvense jeugdverenigingen steunden in hun duurzame geldinzamelactie hielpen hen zo aan maar liefst € 2.500.

Elektroslag is het resultaat van 8 Leuvense jeugdverenigingen die de krachten bundelden om extra middelen in te zamelen voor hun dagelijkse werking. Bovendien is het voor de jeugdverenigingen ook een manier om te tonen dat ze willen inzetten op duurzaamheid. Door gezamenlijk mee te werken aan afvalinzameling gaan ze verspilling en grote afvalbergen tegen. Het ingezamelde materiaal verkopen ze aan een sorteer- en afvalverwerkingsbedrijf die hier kostbare grondstoffen uit sorteert en recycleert, een fenomeen dat urban mining wordt genoemd.

Waarom Elektroslag?
Wekelijks zetten een hoop Leuvense jonge vrijwilligers zich in om speelse, boeiende en vormende activiteiten aan te bieden aan kinderen en jongeren in hun buurt. Dit doen ze met veel motivatie en zonder vergoeding. Om het lidgeld zo laag mogelijk te houden, zoeken jeugdverenigingen permanent extra fondsen.

“Daarnaast wilden we aan de hand van Elektroslag laten zien dat we geëngageerd zijn in onze buurt”, vertelt Tim Gyselen van Scouts Vlierbeek in Kessel-Lo. Ook stad Leuven is te vinden voor het initiatief. “Elektroslag is een mooi en duurzaam initiatief dat wij als stad alleen maar kunnen aanmoedigen. Wij ondersteunen de Leuvense jeugdverenigingen dan ook graag”, aldus schepen van jeugd Dirk Vansina.

Het resultaat
Maar liefst twaalfduizend kilogram oud elektronisch materiaal haalden de verenigingen op. Dit zowel bij mensen thuis als kantoren, scholen, … . “We vonden veel mensen bereid om hun zolder of kelder leeg te halen en kregen zo aanhangwagens vol oude computers”, vertelt Eli Stroobants van Scouts Sint Paulus in Heverlee. Ook verschillende Leuvense bedrijven sprongen mee op de kar en doneerden graag hun oud elektronisch materiaal.

Twaalfduizend kilogram elektronisch materiaal dat gerecycleerd kan worden, brengt € 2.500 op, te verdelen over de verschillende verenigingen. “Daarmee staan we al een stapje dichter bij de bouw van onze nieuwe keuken”, vertelt Magali Smets van Scouts Wezenplein in Heverlee. Jeugdverenigingen staan voor grote uitdagingen, veelal zitten ze in aftandse gebouwen die dringend aan vernieuwing toe zijn. Daarvoor zijn ze steevast op zoek naar extra middelen.

Een volgende editie?
Of Elektroslag een succes was? “Zeker weten!”, reageert Pepijn De Mol van Chiro Don Bosco in Kessel-Lo. “We slaagden erin om een grote berg elektronisch afval te verzamelen, goed voor het onderhouden van onze algemene werking.” Al bleek het niet allemaal vanzelf te lopen. “Eigenhandig een ton materiaal inzamelen en opstapelen is een stevige klus, zo vlak voor de examens”, vult Pepijn aan. Of ze denken aan een volgende editie? Absoluut!

Houd je oud elektronisch materiaal dus nog even bij, want in het najaar volgt hoogstwaarschijnlijk een tweede editie van Elektroslag!

Ook Leuvense bedrijven steunen jeugdwerk
Naast particulieren konden ook bedrijven deelnemen aan Elektroslag. Bedrijven die zich willen engageren voor Leuvens jeugdwerk en voor de afvalproblematiek kunnen jeugdverenigingen trouwens nog steeds steunen met inktpatronen en afgedankte desktops, laptops en servers. De financiering die voortkomt uit het ingezamelde materiaal wordt gelijkmatig verdeeld over de verschillende verenigingen. De jeugdverenigingen zijn nog steeds op zoek naar bedrijven die zich willen profileren als innovator en bruggenbouwer, als ondersteuner van lokaal jeugdwerk die graag meewerkt aan een duurzaam afvalbeleid.

Elektroslag was een actie van Scouts Wezenplein in Heverlee, Scouts Sint-Paulus in Heverlee, FOS De Vlievleger in Kessel-Lo, Scouts Bovenlo in Kessel-Lo, Chiro Don Bosco in Kessel-Lo, Chiro Blauwput in Kessel-Lo, Scouts Vlierbeek in Kessel-Lo, Chiro Hekeko in Kessel-Lo en wordt ondersteund door de afdeling jeugd van stad Leuven en schepen van jeugd Dirk Vansina.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.