De markt in Heverlee

Ik vind het heerlijk om op een zomerse zondagochtend naar de markt in Heverlee te wandelen.  Over een markt kuieren is altijd wel leuk in elk seizoen, maar in de zomer krijg ik er prompt een vakantiegevoel bij.

Er zijn een paar goeie markten in Leuven, maar die van Heverlee is de beste om de simpele reden dat die op zondagochtend is… een niet te onderschatten troef voor de werkende mens.

Vaak wordt er vooraf nog kort een berichtje gestuurd naar de buren om te checken of zij ook van plan zijn om te gaan, dan grabbelen we snel een rugzak mee en trekken we de deur achter ons toe. Na een korte wandeling arriveren we op het LE Van Arenbergplein. Aangezien jammer genoeg nog steeds maar weinig marktkramers in België bankkaarten gebruiken, moeten we af en toe wel eerst nog cash geld afhalen in één van de nabije banken.

Vervolgens kuieren we langs de verschillende kramen en doen we onze boodschappen: langs een van de kippenkramen, een van de excellente groenten- en fruitstanden, het standje van de geiten coöperatieve met geitenkaas,  de gezellige old-timer camionette met verse quiches, de stand met goede gebrande koffiebonen, het viskraam waar altijd een lange rij staat aan te schuiven, kramen met postkaartjes en kramen met sjaals, bloemenkramen en het kraam met kippen, … Als je regelmatig komt, krijg je al snel je vaste favoriete kramen.

In tegenstelling tot winkelen in een supermarkt zonder veel menselijk contact, kan je op de markt je producten kopen bij vakmensen met een zichtbare passie voor hun producten. Dat is net het aanstekelijke van een markt, volgens mij. Ik heb ook de indruk dat de kwaliteit vaak beter is dan in een supermarkt. Maar bovenal is het gewoon gezellig druk op de markt en loop je er vaak vrienden en kennissen tegen het lijf.

En van al dat winkelen krijg je dorst, dus op een mooie zomerdag hoort er dan ook een aperitiefje bij op een terrasje, vooraleer we op het gemak met onze buit voor een BBQ later terug naar huis wandelen. Geef toe dat dat een zalig begin is van een relaxe zomerse zondag.

 

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “De markt in Heverlee”

Carolien Coenen
(on juni 15th, 2015 at 22:52)

Mijn favoriete markt is die op zaterdag in de Brusselsestraat. Ik hou van de kleinschaligheid en de ambachtelijke producten die daar worden aangeboden. En ja, ook ik heb de indruk dat de kwaliteit van de aangeboden producten hoger is dan die van de supermarkten.