De stadsbijen van Leuven BEEfriendly

Leuven Beefriendly wil projecten met stadsbijen in en rond Leuven promoten en coördineren. Doel is om van Leuven een groene oase te maken voor bijen, dieren en mensen. Jenne Dams en Marie-Hélène Deploige zijn gebeten door de bijtjes. Figuurlijk dan. Vorig jaar volgde Marie-Hélène een beginnerscursus imkeren bij de Koninklijke Vakvereniging de Bieëntelers der Dijle onder leiding van Staf Kamers. Intussen werd zij het 100ste lid van deze vereniging.

Momenteel staan er reeds enkele bijenvolkjes langs de Leuvense vesten en werkt Marie-Hélène samen met collega imker Jenne Dams die haar de kneepjes van het vak leert. Jenne heeft al enige jaren ervaring met het houden van bijen in de stad.

Met het project Leuven Beefriendly willen zij het belang van de bij in de kijker zetten. Zonder bijen immers geen bestuiving en dus geen groenten en fruit. Leuven Beefriendly wil de Leuvenaars sensibiliseren en de bijen steunen. Je kan de bijen helpen door bijvriendelijke bloemen, drachtplanten en bomen te planten, een bloemenweide te zaaien op een deel van je gazon en nooit Roundup of andere giftige bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Waarom bijen in de stad?
Bijen hebben het moeilijk. Eén van de oorzaken van de bijensterfte is de verminderde weerstand tegen de varroamijt en de bestrijdingsmiddelen. Die lage weerstand komt onder meer doordat bijen steeds meer moeite hebben om voldoende voedsel (stuifmeel en nectar) te vinden. De biodiversiteit van de natuur neemt nog altijd af en ooit weelderig bloeiende velden en akkers zijn nu monotone velden waar voor bijen weinig te halen valt.

Daarentegen blijkt de stad net een oase, hoe raar het ook kan klinken. Een uitstekende biotoop voor de bijen met zijn tuinen, parken en lanen waar er nog heel wat biodiversiteit heerst van bomen, bloemen en planten, die als drachtplanten voor de bijen dienen. Dus in de stad kunnen bijen altijd wel voedsel vinden en hun bijenkasten hoeven niet verplaatst te worden wanneer bijvoorbeeld één boomsoort is uitgebloeid want iets verderop staat de volgende soort alweer in bloei.

Imkeren in de stad heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Er staan bijenkorven op verschillende daken in grote steden zoals in Antwerpen bv op de Opera, het Ecohuis en zelfs op het dak van de Arenbergschouwburg. Er is zelfs lokale Antwerpse stadshoning. Ook in Brussel en Mechelen wordt er op de stadsdaken getuinierd en geimkerd. Zo heeft de Albertinabibliotheek in Brussel een grote stadsdaktuin met bijen.

Komende zondag 21 juni krijgen de eerste twee bijenkorven van Leuven Beefriendly extra bescherming en ondersteuning. Twee Leuvense dames worden officieel meter van een bijenkast met elk ongeveer 40.000 à 80.000 metekindjes en één koningin. Denise Vandevoort, schepen van cultuur en Magda Peeters, Leuvense burger zijn allebei al jaren fan van bijen. Er is bij beide dames zelfs een kleine persoonlijke geschiedenis aan verbonden. Zij zijn de eerste ambassadeurs van de Leuvense biekes en zullen er alles aan doen om de bijtjes te beschermen en te verdedigen.

De standplaats van de bijen blijft voorlopig geheim, om de bijtjes niet te storen in hun werk. In een volgend stadium kunnen de bijenstanden van Leuven Beefriendly wel bezocht worden op de stadsdaken en nieuwe locaties. Het is de bedoeling om verder uit te breiden en op verschillende geschikte locaties in Leuven bijenkasten te plaatsen en een Leuvense stadshoning te creëeren. Leuven Beefriendly is ook bezig met de oprichting van een coöperatieve en nodigen geïnteresseerde imkers uit om samen te werken met Leuven Beefriendly.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “De stadsbijen van Leuven BEEfriendly”

Leuven Bee-friendly – de fotos « Leven in Leuven
(on juni 22nd, 2015 at 15:07)

[…] Voor meer info – zie post van Leven in Leuven […]