Lancering Leuven Mindgate in De Hoorn

Leuven Mindgate wil een verbinding zijn tussen de wereld van health, high-tech & creativity

Gisterenavond werd in aanwezigheid van meer dan 200 gasten het gloednieuwe economisch samenwerkingsplatform Leuven Mindgate gelanceerd. Stad Leuven en verschillende Leuvense bedrijven en instellingen willen de krachten bundelen om de regio op de kaart te zetten als dé plek voor toppers binnen gezondheid, technologie en creativiteit. “Tijd dat Leuven doorgroeit naar wereldklasse. Dát is Leuven Mindgate.”

Een revolutionaire techniek om embryo’s te testen, een laboratorium in een kleine chip, een nieuw geneesmiddel voor scoliose, een stofvrij laboratorium waar de nieuwste hoogtechnologische chips ontwikkeld zullen worden, een baanbrekend medicijn in de strijd tegen de ziekte van Duchenne. Het zijn maar enkele van de wereldprimeurs waar UZ Leuven en imec recent de kranten mee haalden. Die primeurs zijn onlosmakelijk verbonden met gedurfde keuzes en investeringen. Imec en UZ Leuven alleen al investeren meer dan 2 miljard euro, middelen die zowel van de overheid als van privépartners komen. Maar ook de 3D-brillen van Materialise, de Duivelsuitdagingen van Boondoggle, de Incubator voor digital entertainment in de creatieve broedplaats De Hoorn zijn stuk voor stuk ontwikkelingen en creaties gestoeld op Leuvense bodem.

“We moeten meer samenwerken en onze krachten bundelen. De ambitie is om topwetenschappers, investeerders en internationale fondsen naar Leuven te halen,” zegt schepen Mohamed Ridouani. “Leuven is met zijn creatieve sector, kennisinstellingen, ziekenhuizen, technologieclusters en spin-offs ijzersterk. Maar we komen er onvoldoende mee naar buiten. De concurrentie van andere Europese regio’s neemt snel toe. Ons verhaal en onze samenwerking moet krachtiger.”

Voorstelling Leuven Mindgate in De Hoorn

Leuven Mindgate brengt al die ambities en doelstellingen samen. “Het is meer dan een likje verf en een nieuwe naam. Het wordt een kwaliteitslabel”, stelt Ridouani. “Leuven Mindgate krijgt een beheersstructuur dat een duurzaam netwerk op poten moet zetten. Daarnaast is er ook aandacht voor fysieke ruimte. Leuven Mindgate zelf krijgt een International Center. De gezondheidspijler bouwt met Leuven Health House een heus belevingscentrum, in de schaduw van imec. En als stad gaan we volop op zoek naar geschikte ruimtes om de creatieve sector te ondersteunen. Maar daar houdt het niet op. Als we internationale onderzoekers aantrekken, moeten we hen en hun gezin op een kwaliteitsvolle wijze kunnen opvangen. Daarin kan International School Leuven een grote rol spelen.” Leuven Mindgate zal ook de organisatie van binnenlandse en buitenlandse events en congressen op zich nemen. De stad investeert 500.000 euro in de opstart van Leuven Mindgate.  “We geven als stad de voorzet, al mag je het totaalplaatje niet uit het oog verliezen”, benadrukt Ridouani. “De samenwerkingen, de ruimte, het aantrekken van internationale toppers valt niet in euro’s uit te drukken.”

Imec is met haar talrijke spin-offs één van de grootste werkgevers in de regio. Gilbert Declerck, executive advisor ziet een samenwerking tussen technologie, gezondheid en creativiteit binnen Leuven Mindgate als een must. “In elk van die domeinen hebben we in het Leuvense start-ups of zelfs bedrijven die al tien à twintig jaar goed bezig zijn. De kunst zal zijn dat allemaal met mekaar te verbinden. Samenwerken.” Die andere grote werkgever in de stad, de KU Leuven, ziet het potentieel van Leuven Mindgate als katalysator van economische ontwikkeling. “De universiteit, de ziekenhuizen, imec, onderzoekscentra als VIB en iMinds, zorgen voor een continue stroom van kennis. Kennis die Leuven transformeert tot een gezondheidsmetropool, tot een ICT-metropool, tot een kenniscentrum voor de Vlaamse maakindustrie”, zegt Koenraad Debackere, algemeen beheerder van de KU Leuven en afgevaardigd bestuurder van KU Leuven R&D.

De kick-off van dit nieuwe samenwerkingsplatform gisteren in De Hoorn met muziek van jong Leuvens talent Roselien Tobbackx was alvast een succes. De mooie businesskaartjeshouder van Lotte Martens zal wellicht goed van pas gekomen zijn om de uitgewisselde businesskaartjes bij te houden.

Voorstelling Leuven Mindgate in De Hoorn

Voorstelling Leuven Mindgate in De Hoorn

Voorstelling Leuven Mindgate in De Hoorn

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Lancering Leuven Mindgate in De Hoorn”

erikO
(on juni 23rd, 2015 at 0:12)

HEEL knap Journalistiek artikel, Carolien !!