Zappaz

Zappaz is een gloednieuw gastronomisch tapasrestaurant gelegen in de Balk van Beel, uitgebaat door een team dat zijn sporen al verdiend heeft in de Leuvense horeca. Natuurlijk stond ik te popelen om dit nieuwe concept uit te proberen. Langzaam maar zeker transformeert de Vaartkom zich met OPEK, de Hoorn en nu Zappaz in een hippe place-to-be. Benieuwd wat de toekomst nog zal brengen.

Zappaz is een fijne combinatie van een restaurant en een lounge. Je kan er terecht voor cocktails, gin and tonic (natuurlijk mag de nieuwe hype niet op de drankenkaart ontbreken), een kleine, maar eigenwijze selectie bieren, een mooi aanbod aan digestieven, koffie, thee, zelfgemaakte ice tea en limonade voor wie het liever alcoholvrij houdt. Enfin ja, de kaart is bijzonder uitgebreid, voor elk wat wils dus.

Wie een tafeltje reserveert in de lounge kan kiezen uit een achttal gerechtjes. Je bestelt al naargelang je honger. Wij hadden een gezellig tafeltje in de lounge gereserveerd, maar gingen voor het grote werk: de tapasmenu! Voor 50 euro krijg je een mooi afwisselend aanbod van 6 verschillende tapas. Elke tapa was op zich een klein kunstwerkje. Tot in de puntjes verzorgd en merkbaar met liefde gemaakt op basis van eerlijke ingrediënten.

Mijn favoriete tapas waren de blini’s met gerookte zalm, de rauwe zalm met appel en de heerlijke salade met krab. Om duimen en vingers af te likken. Het leuke aan de tapas menu is dat je de tijd kan nemen om op je gemak te eten. De verschillende schotels worden tegelijkertijd aan tafel geserveerd, voorzien van een woordje uitleg en je kiest zelf de volgorde waarin je al dat lekkers verorbert.

Na de koude tapas volgde er tot mijn verrassing nog een portie overheerlijke paëlla. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat ik een beetje moest wringen om nog een plekje voor de paëlla te vinden. Mijn gezelschap en ik slaagden er niet in alles op te krijgen. Zonde, want het was overheerlijk. Maar goed om weten dat je niet met honger zal buiten stappen bij de Zappaz.

Bij onze tapas dronken mijn gezelschap en ikzelf een pisco sour, één van mijn favoriete cocktails. Er zijn niet veel bars die pisco sour serveren, dus als ik de gelegenheid heb, bestel ik deze altijd. De pisco sour van de Zappaz was overheerlijk. Zo lekker dat ik niet anders kon dan een tweede te bestellen. ;-)

Het interieur is hip, met voldoende ruimte voor de tafeltjes, waardoor je niet het gevoel hebt op mekaars lip te zitten. Blikvanger is de open keuken, altijd fijn als je kan meegluren in de potten van de chefkok!

IMG_7215

IMG_7218

IMG_7219

IMG_7212

Praktisch
Balk van Beel
Schipvaartstraat 22, 3000 Leuven
http://www.zappaz.be/
info@zappaz.be
0471 96 41 92

Bookmark and Share

Er zijn 6 reacties op “Zappaz”

Jenny
(on juni 25th, 2015 at 9:22)

Ik kan alleen bovenstaande beamen: een aanwinst voor Leuven, heel lekker, mooi gepresenteerd.

Niet alleen gastronomisch, ook wel astronomische prijzen! Je hebt enkel keuze uit de 6 gangen menu van 49 € en de 7 gangen menu van … (weet ik al niet meer). Aangepaste wijnen : 24 € extra, aperitief (een sekt uit Duitsland) : 9 €. Stevige prijzen allemaal, niet voor een alledaags etentje.
Verder vind ik de benaming tapaz-restaurant niet correct. In een tapaz-restaurant heb je de keuze en kan je eventueel maar 1 of 2 gerechtjes kiezen, dit is hier niet het geval.
Akoestiek is barslecht!

 
Carolien Coenen
(on juni 25th, 2015 at 9:43)

Jenny, op hun website staat dat je in de lounge wel een selectie kan maken uit een aantal tapas. Maar veel plaats is er natuurlijk niet in de lounge.

 
Gert
(on juni 25th, 2015 at 19:59)

Astronomische prijzen is toch wel wat overdreven. Je vindt nergens in Leuven dit niveau aan deze prijzen. Zelfs niet buiten Leuven. Aangepaste wijnen aan een prijs van 4 EUR per glas is zelfs goedkoop. Zappaz staat voor mij wel voor tapas, ten minste als je daarvoor kiest. Met het bites-menu dat je ook buiten de lounge kan eten, kies je voor alles wat voor tapas staat. Gelukkig is over smaak en goesting niet te discussiëren.

 
Leen
(on juni 30th, 2015 at 8:12)

Hebben ze een terras?

 
Carolien Coenen
(on juni 30th, 2015 at 9:38)

Neen, spijtig genoeg geen terras. Wel kunnen de grote glazen deuren helemaal open gezet worden.

 
Hedwig
(on juli 2nd, 2015 at 0:14)

Zelf heb ik ontzettend lekker gegeten in Zappas. Het is een restaurant uit een hogere prijsklasse maar als je ziet wat je op je bord krijgt, denk ik niet dat de prijzen overdreven zijn. De prijs van het wijnarrangement valt ook zeer goed mee. (En je krijgt er de sympathiekste sommelier van heel Leuven bij).
Maar, ik vind de benaming verwarrend. Het menu dat je er ‘s avonds verplicht moet nemen is geen tapasmenu. Het is niet omdat je 6 of 7 opeenvolgende kleine gerechtjes krijgt dat je tapas aan het eten bent. Dan is de Trente op de muntstraat ook al jaren een tapasrestaurant.
Los van deze terminologische verwarring vind ik het een uitstekend restaurant met een ambitieus en gedreven team.