Leerlingen VTI Leuven onthullen kunstwerk in tuin Vredeseilanden

Op 23 juni werd ‘s middags in de tuin van Vredeseilanden in Leuven het kunstwerk “De mierenkolonne” ingehuldigd. Het kunstwerk is een creatie van de leerlingen van 4 Mechanica van het VTI Leuven in het kader van een leertraject van Vredeseilanden. Daarbij zochten de leerlingen antwoorden op de vraag hoe we tegen 2050 een planeet met 9 miljard mensen gaan voeden.

Het VTI Leuven is een van de scholen die mee stapte in het traject “De vraag van 9 miljard” dat uitgewerkt werd door Vredeseilanden. “Er waren inhoudelijke lessen rond duurzame voeding en een speeddating met een aantal specialisten rond duurzame voeding, recyclage en Leuven Klimaat Neutraal” , zegt leraar Mina El Mahraoui. “Daarna was het aan de leerlingen om zelf de handen uit de mouwen steken. Ze konden de werkplaats van onze school gebruiken om hun ding te doen.”

Bij het ontwikkelen van het kunstwerk, konden de leerlingen rekenen op de begeleiding van kunstenares Magda Ral van Artforum. “We vertrokken vanuit de manier waarop we voedsel produceren en consumeren”, vertelt Magda Ral. “Zo kwamen we bij de afvalberg terecht als symbool voor de verspilling in het voedselsysteem. Hoe kunnen we mensen doen stilstaan dat dit niet vol te houden is? Met een kleine berg aan afvalmateriaal gaven we onze eerste gedachten vorm. Zo ontstond het idee om als metafoor een mierenkolonne te maken. Net als een kolonne mieren willen we aandacht trekken, een traject uitstippelen, samenwerken, obstakels overwinnen om in de toekomst voedsel overal te krijgen waar mensen zijn. Het resultaat werd een spoor van kleine individuele kunstwerkjes gemaakt uit duurzaam afvalmateriaal met als eindpunt een stalen constructie waar een hangmat de mogelijkheid bied om in alle rust, te filosoferen, na te denken en concrete ideeën te bedenken rond het voedselvraagstuk.”

“Ik vond vooral fijn dat we zoveel vrijheid kregen om aan de slag te gaan”, zegt leerling Jordi Fagot. “Er was echt vertrouwen in ons kunnen om er iets straf van te maken”, vult medeleerling Stijn Lion aan.

Kunstwerk VTI-7903

Kunstwerk VTI-7910

DSC02749

Schepen voor ontwikkelingssamenwerking Denise Vervoort, deelt het enthousiasme. “Dit werk brengt zoveel samen: cultuur, kunst, diversiteit, technisch vakmanschap… en ontwikkelingssamenwerking. Ik sta echt in bewondering voor de leerlingen en leraars die dit voor elkaar kregen.”

“Het kunstwerk sluit perfect aan bij het werk dat we met Vredeseilanden dagelijks verrichten”, zegt An Kindermans van Vredeseilanden. “Overal ter wereld ondersteunen we boeren en hun organisaties zodat ze op een duurzame manier de groeiende wereldbevolking van voedsel kunnen voorzien én daarbij zichzelf uit de armoede werken.”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.