Boeken onder vuur. Van Leuven tot Timboektoe

Sinds gisteren loopt in de Leuvense Universiteitsbibliotheek de tentoonstelling ‘Boeken onder vuur. Van Leuven tot Timboektoe’. Naast stukken uit en over de Leuvense bibliotheek zullen ook unieke handschriften uit Mamma Haidara Memorial Library in Timboektoe te zien zijn.

De tentoonstelling brengt een indringend verhaal over vernietigd en bedreigd erfgoed en de algemene verontwaardiging daarover. Ze legt een link tussen Leuven en Timboektoe. Tussen de bibliotheekbrand in 1914 en de dreiging waarmee erfgoed op dit moment over de hele wereld wordt geconfronteerd.

Toen Timboektoe in 2012 werd bedreigd door Toeareg- en Jihadimilities, besloot bibliothecaris Abdel Kader Haidara om honderdduizenden handschriften uit de traditionele familiebibliotheken in tinnen kisten weg te smokkelen naar de Malinese hoofdstad Bamako. Om dit unieke erfgoed uit Afrika te beschermen, te bewaren en te ontsluiten, worden wereldwijd fondsen ingezameld.

Ook de brand van de Universiteitsbibliotheek in 1914 werd internationaal veroordeeld. Niet lang daarna kwamen er grootschalige hulpacties op gang. De solidariteit die wederopbouw en conservering – toen en nu – mogelijk maakt, blijkt onmisbaar.

Naast Leuvense en Malinese boeken presenteert de tentoonstelling ook kunst. Smoke drawings en de installatie Clarysse van Sofie Muller verwijzen naar boeken onder vuur. In dit deel van de expo zijn ook de ‘sneeuwwitjes’ te zien: boeken uit de Leuvense universiteitsbibliotheek die zwaar gehavend na de brand werden teruggevonden en in kleine glazen reliekkistjes worden bewaard.

boekenondervuur

Praktisch
De opening van de expo vormt het startschot voor het vernieuwde zomerprogramma van de Universiteitsbibliotheek. De tentoonstelling loopt tot 13 september 2015. Meer informatie op www.boekenondervuur.be .

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Boeken onder vuur. Van Leuven tot Timboektoe”

SEPTEMBER: feestmaand in Leuven, DEEL 2 « Leven in Leuven
(on september 10th, 2015 at 21:16)

[…] tot 13 september: tentoonstelling “Boeken onder vuur” in de […]