Twintigste editie “Er zit muziek in Sint-Kwinten”

Twintig jaar geleden nam gitarist Jan Wouters het initiatief om tijdens de zomervakantie een reeks gitaarrecitals te organiseren onder de naam Er zit Muziek in Sint-Kwinten. Sindsdien is Er zit Muziek in Sint-Kwinten een vaste waarde geworden in Leuven tijdens de zomermaanden. Het centrale thema van deze twintigste editie is 20-15 / Drijvend op Tijdloosheid. 20-15 verwijst naar de twintigste editie van de gitaarrecitals en deze gaan voor de vijftiende keer door in de Sint -Kwintenskerk. Het thema Drijvend op Tijdloosheid duidt op de keuze van oude en nieuwe klanken die tot een tijdloos geheel worden verweven zoals ook mensen tijdloos met elkaar verbonden blijven. Dit jaar wordt een extra accent gelegd op de Noord-Amerikaanse muziek. De programma’s werden zo samengesteld dat er voor elk wat wils is, zowel voor de kenner als de leek.

Tijdloze gitaarklanken met een Amerikaanse toets
“De Amerikaanse gitaarmuziek (Andrew York, Bryan Johanson, Muriel Anderson, Nathan Kolosko, e.a.) zal dit jaar sterk aan bod komen, aangezien Amerika stilaan het centrum van de klassieke gitaar is geworden”, zegt Wouters. “Mijn uiteindelijke bedoeling is om dit keer de genres niet in contrast te zetten, maar om een ‘drijvend’ geheel van oude en nieuwe klanken in elkaar te boetseren. Goede muziek is immers universeel en tijdloos. Zij doorstaat de tand des tijds.”

In elk programma komt een klassieker aan bod, wat verwijst naar het tijdloze aspect. Daarnaast brengt Wouters folk en jazz van hedendaagse componisten, evenals renaissance- en barokmuziek. Bij elke recital worden de gespeelde werken toegelicht. De sfeer van de concerten en het concept van de programma’s zal anders zijn dan die van de voorgaande jaren.

Dat deze jaarlijkse gitaarrecitals naar waarde worden geschat, bewijzen de talrijke positieve reacties van het publiek, dat bestaat uit zowel Leuvenaars als binnen- en buitenlandse toeristen. Elk jaar komen er buitenlandse toeristen speciaal naar Leuven om deze concerten te kunnen bijwonen.


Rondleiding

Ook deze editie kwam tot stand in samenwerking met de parochie Sint-Kwinten en de stadsgids Lambert Juveyns, die van in het begin bijgedragen heeft tot het jaarlijks welslagen van dit project. Na elke recital geeft hij een interessante rondleiding, opgebouwd rond een bepaald thema.

 Praktisch

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.