STUK, een geschiedenis (1977-2015)

Het publieksboek STUK, een geschiedenis 1977-2015 is een herwerking van het doctoraat van historica Marleen Brock. Het boek is uitgebreid geïllustreerd met stukken uit archieven en persoonlijke collecties en werd vormgegeven door Pjotr (de winnaar van het beste vormgegeven boek 2013).

Het boek start bij het prille begin van wat toen nog Stuc heette en neemt je mee voor een reis van bijna vier decennia (37,5 jaar om precies te wijn). Het boek vertelt hoe en wanneer de C van Stuc in de K van STUK veranderde, het werpt een blik op de roerige studentenmilieus van de jaren 70, toont de plannen voor de verbouwing van het huidige STUKgebouw, geeft inzicht in de ontwikkeling van het internationale dansfestival Klapstuk en biedt een overzicht van de al dan niet geslaagde podium- en filmexperimenten die in Stuc/STUK plaatsvonden.

Dit boek is veel meer dan enkel de geschiedenis van een kunstencentrum, het toont ook hoe in de loop der jaren de verwachtingen van studenten en Leuvenaars ten opzichte van dit centrum evolueerden. Een groot deel van deze geschiedenis speelde zich af voordat ik in Leuven neerstreek. Voor mij was het heel interessant om meer te leren over het ontstaan van STUK. Ik kon met mijn eigen verhaal inhaken bij dat van STUK ergens in de jaren negentig, toen ik met mijn studies startte in Leuven. Het was interessant om mijn eigen STUK-ervaringen aan dit boek te kunnen toetsen en namen van mensen tegen te komen waarmee ik nu beroepshalve samenwerk.

Wat dit boek een absolute meerwaarde geeft, zijn de talloze oude foto’s en affiches, die de geschiedenis van Stuc/STUK heel tastbaar maken. Fijn dat er ook bijdragen uit persoonlijke archieven in dit boek staan. De oude scheurbiljetjes waren voor mij een regelrechte teletijdmachine. Marleen Brock voegde anekdotes en citaten uit interviews met sleutelfiguren toe. Dit doorbreekt de soms droge geschiedkundige opsomming en voorziet deze geschiedenis van een menselijke gezicht.

Dit lijvige werkstuk is geen boek dat je in één ruk uitleest, maar dat hoeft ook niet. Een mooi naslagwerk voor iedereen die zich interesseert in de geschiedenis van het studentenleven en het cultuuraanbod in onze stad.

stukboek

stukboek2

stukboek3

Praktisch
Marleen Brock
Het boek kost €39,5 en kan bij STUK besteld worden. Geef je bestelling door via geschiedenis@stuk.be.
Ongeveer 300 blz
Uitgeverij Hannibal
Vormgeving: Pjotr
ISBN 978 94 9208 134 6

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.