M-idzomer 2015: een indruk

Waarschijnlijk het chillste festival van het land. #midzomerleuven

M-idzomer is geen typisch festival: goed, het graspleintje zag er kapotgetrapt uit nog voor het festijn goed en wel was begonnen, en je kon er bier krijgen – maar ook cava, en lekker eten, en er lag geen ton afval want iedereen gooide z’n bekertjes netjes in de alom aanwezige vuilnisbakken, er was geen weed te bespeuren maar wel kinderen met beschermende oordoppen en koptelefoons en stukken pizza. Kartonnen krukjes van sponsor KBC, zodat ook de oudere mensen konden genieten van wat comfort. Jong en oud, rolstoelen, iedereen welkom, het gaat er relaxed aan toe. Heerlijk, niet moeten dringen en duwen.

Mijn hoogtepunten, geïllustreerd met de amateuristische fotootjes van mijn smartphone – voor de geweldig goede foto’s kan je bij mijn collega erikO terecht!

Daan

Zo'n stem die erotische luisterboeken zou moeten inspreken. #daan #concert #festival #midzomer

Door een driedubbele boeking van mijn date konden we pas voor het slotoptreden van dag één afzakken naar de festivalweide de binnentuin van Museum M. Dat was Daan, die met zijn stem erotische luisterboeken zou moeten inspreken maar dat helaas ook iets té veel beseft van zichzelf. Voor mij acteert hij iets té veel op het podium, probeert hij iets té veel de rol van artiest te spelen, in plaats van zich helemaal te geven. Kan aan mij liggen, maar zijn muziek vind ik soms te theatraal of net te saai. Gelukkig zijn er nog meezingers als Simple die de hele wei tuin meekregen.
Ik wilde hem al lang eens live zien, en zijn hits liggen wel lekker in het oor dus ondanks de regen – de kartonnen stoeltjes toonden een dubbel nut – genoten van het optreden. Net toen het Icon was (stiekem mijn favoriet nummer) moesten we vertrekken om onze laatste bus te halen (want De Lijn die houdt geen rekening met de kleinere Leuvense festiviteiten).
Isolde Lasoen, de ‘drumster’ en trompettist en bespeelster van andere instrumenten waarvan ik bij god de naam niet zou weten, wist me keihard te pakken met haar stemgeluid dat vooral in het “stukje instrumentale nonsens” (dixit Daan zelf) tussen twee nummers heel diep ging. Wauw.

Stijn Van de Voorde

De Stijn: helemaal geen straf om drie kwartier naar te kijken 😇 #manoverboek #spijtigvandebomen #midzomerleuven

Er was ook plek voor literatuur op de planning! De boekenwurm in mij was meteen enthousiast. Stijn Van de Voorde tourde met Spijtig van de bomen een tijd terug door Vlaanderen, en zou op M-idzomer een ingekorte versie van die ‘een soort van literaire voorstelling over pulp fictie’ brengen. Ik was/ben grote fan van zijn programma Man over boek, en toegegeven drie kwartier naar hem mogen kijken van op de tweede rij is ook geen straf. Om efkes kei-oppervlakkig te doen en al. Het Forum zat gezellig vol, er moesten zelfs mensen rechtstaan, en er werd smakelijk gelachen, en al eens verbaasd gekeken bij de rare boektitels die passeerden, ja, sommige zijn toch écht een verspilling van bomen geweest… Een superleuke voorstelling ook voor niet-boekenwurmen, kortom.

The Me In You

Zeer gecharmeerd door The Me In You. #midzomerleuven #themeinyou

Ik kende deze band totaal niet voor ze op de affiche van M-idzomer verscheen. Maar aangezien ik niet graag sta te gapen op een festival terwijl iedereen rond mij kan meezingen, deed ik mijn research en draaide hun laatste cd een paar keer plus het bloedmooie The girl in armour. En hoe vaker ik die zuivere stemmen hoorde, hoe benieuwder ik werd. Mijn verbazing was groot toen er een groepje niet meer zo heel erg jonge kerels op het podium verscheen – ik had begin-twintigers verwacht, jonge kerels enzo, geen mannen van wie ik me zo kon voorstellen dat ze straks hun klein mannen met een verhaaltje voor het slapengaan gingen instoppen. Ik dacht zelfs efkes dat Spotify zich vergist had in hun playlist en ik een totaal verkeerde band had beluisterd. Tot ze begonnen te zingen, ja. Schoon, zo schoon! Ik heb gebiologeerd zitten luisteren, en af en toe een stukje dat ik herkende, meegezongen, maar niet te hard, want zo’n concert was het niet.
The Me In You heeft er een fan bij.

Arsenal

Openluchtfilm en concert ineens. #midzomerleuven #arsenal #dancedancedance

Eigenlijk geen hoogtepunt voor mij, maar toch het vermelden waard vanwege het originele concept. Eén van de bandleden heeft namelijk een film gemaakt in Japan, die op een groot wit laken, dat voor het podium werd opgespannen, werd afgespeeld. De band bevond zich achter dat laken/filmscherm en speelde live muziek bij de film, waarbij je hen slechts af en toe te zien kreeg. Wat voor mij een beetje tegensloeg, omdat ik Arsenal tien jaar geleden een keer live heb gezien (op was het nu Marktrock of Werchter) en ze verdorie zo’n leuke, dansbare muziek brengen, en nu zat iedereen braaf op zijn kartonnen zitje of op de harde grond op te kijken naar het scherm. Bovendien begonnen ze een half uur later dan op de planning stond, ik vermoed omdat ze stiekem wilden wachten tot het donker genoeg was, maar moesten wij weeral onze laatste bus halen waardoor we maar de helft van de voorstelling hebben kunnen zien. Niet zo tof.

Zo eindigde M-idzomer dus een klein beetje in mineur, door te hoge verwachtingen en te vroege bussen, maar ik ben benieuwd naar volgend jaar. Het kleine museumfestival is intussen een vaste waarde geworden in de culturele/muzikale wereld van Leuven, en als de affiche even sterk is als dit jaar, ben ik ook in 2016 van de partij.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “M-idzomer 2015: een indruk”

erikO
(on augustus 3rd, 2015 at 23:51)

Toffe impressie ! Leen, Jij kan veel meer met woorden dan ik met beelden … Je gaf een warm verslag van jou eigen ervaringen! Enne, ik ga d’er helemaal in mee!