Start werken veiliger busstation

Vanaf vandaag starten de werken aan de perrons van het busstation in Leuven. De 12 perrons worden slipvrij, ruimer en toegankelijker gemaakt. Bovendien wordt de plaats naast perron 12 heringericht tot volwaardige halte. De werken zullen tot eind augustus duren en zijn een eerste realisatie in het plan van De Lijn om het busstation veiliger te maken. De volgende fase, waarbij de rijrichting van de voertuigen wijzigt, staat gepland voor 2 november. De 3de en laatste fase, voorzien in 2016, is de herinrichting Diestsepoort.

“Tijdens de spits passeren duizenden reizigers aan het busstation en dit aantal zal in de toekomst enkel nog toenemen. Om ervoor te zorgen dat chauffeurs en reizigers met een gerust hart kunnen vertoeven aan de belangrijkste bushalte van Leuven, nemen we actie om de situatie verder te optimaliseren. Verkeersveiligheid is voor ons een topprioriteit.” zegt Johan Van Looy, directeur De Lijn Vlaams-Brabant.

Aanpassingen aan de perrons
Een aantal glazen infoborden en schermen verdwijnen zodat de chauffeurs een beter overzicht krijgen. Voor de reizigers creëert het extra ruimte. Een afscheiding in de bocht aan de stationstunnel moet voorkomen dat reizigers plots oversteken. Ten slotte worden alle perrons ook veiliger en toegankelijker door het verhogen van de boordstenen en het gebruik van antisliptegels.

Aanleg van een extra perron
De ruimte naast perron 12, die momenteel gebruikt wordt als stationeerzone, wordt heringericht en uitgebouwd tot volwaardige, extra halte. Vanaf 1 september kunnen de bussen dus verdeeld worden over 13 perrons in plaats van 12.

Werken duren 1 maand en verlopen in 4 fases
De werken zullen de hele maand augustus duren en verlopen in 4 fases die telkens ongeveer een week duren. De aannemer start met perrons 12 en 13, vervolgens worden perrons 8, 9, 10 en 11 aangepakt. In de tweede helft van de maand zijn perrons 4, 5, 6 en 7 aan de beurt om te eindigen met perrons 1, 2 en 3.

Tijdens de werken kunnen de perrons niet gebruikt worden en zullen de reizigers verwezen worden naar vervanghaltes. Reizigers houden dus best de signalisatie aan de perrons goed in de gaten.

Herverdeling buslijnen vanaf 2 november, herinrichting Diestsepoort in 2016
In het najaar wordt het circulatieplan van de bussen aangepast. De buslijnen worden herverdeeld over de verschillende perrons waardoor een betere spreiding is van het aantal voertuigen per halte. De bussen zullen vlotter kunnen door rijden en er gaan minder reizigers tegelijk op een perron staan. In 2016 tenslotte wordt de Diestsepoort zo aangepast dat er ruimte komt voor 5 nieuwe bushaltes. Momenteel zijn de plannen hiervoor in opmaak en overleg met de betrokken stakeholders wordt opgestart.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.