De “mannen van het jaar” planten voor de 42ste keer “hun” Meyboom!

Ze zijn er weer in gelukt! Voor de 42ste keer is de Meyboom geplant voor 17 uur op de negende augustus voor het stadhuis van Leuven.

De mannen van de jaartallenverenigingen waarvan het jaar eindigt op een “9” en zeker het actieve jaar 1969, kunnen tevreden zijn.

Zoals ieder jaar, wordt op 9 augustus de enige echte Meyboom geplant. De enige echte? Ja, want de Leuvenaars, alias de “Mannen van 1929″ die ermee begonnen, hebben in 1974 de boom van Brussel gestolen. Met als gevolg dat de Brusselaars de boom niet konden planten voor 17 uur. En dat was een absolute voorwaarde die in een verordening, daterend van 1308 (!) werd vastgelegd.
Ondertussen is dat een echt Leuvens, folkloristisch feest geworden waar veel volk naartoe komt.

Het programma startte met optredens aan het woon-zorgcentrum Edouard Remy. Daar vertrok de optocht rond 16 uur richting Grote Markt. De stoet met onder andere de fanfare Vreugdegalm uit Drieslinter, volksdansgroep ‘t Havermeuleke, de Meerdaalruiters, de Meyboommadammen in de Leuvense kleuren en tenslotte: talrijke vaandels en delegaties van de Jaartallen, de organiserende vereniging. Het regende een klein beetje, maar dat kon de goede sfeer niet bederven.

Op de Grote Markt hadden ze ondertussen niet gewacht op de stoet en speelde vanaf 15 uur de Concertband Leuven. Om 16 uur introduceerde presentator Marc Juchtmans de JOORZANGERS die een tiental liederen zongen uit hun Leuvens dialect- repertoire waarbij, uiteraard, het lied over de Leuvense Meyboom niet mocht ontbreken. Ook reuzin Fiere Margriet kwam haar opwachting maken. De andere reuzen bleven thuis. Zij hadden blijkbaar schrik van dat beetje regen…

Burgemeester Tobback vertoonde tekenen van ongeduld toen hij vaststelde dat de boom om 16 uur 35 nog niet was aangekomen. Maar geen probleem! Enkele minuten later arriveerde de zilverberk, zoals alle jaren getrokken door een pracht van een Brabants boerenpaard. Tezelfdertijd ging de lucht open en was het gedaan met regenen. Het vastmaken van de trektouwen kon beginnen.

De boom werd rechtgetrokken en -geduwd door leden van het stadsbestuur, de “mannen van blok 9″ en -voor de eerste keer- leden van de hoogstudentenclub Lovania. Misschien was het dankzij deze jonge krachten dat de boom binnen de kortste tijd in zijn putje stond. Er wordt zelfs gesproken van een recordtijd! Eens de boom in positie werd hij stevig verankerd, onder meer door zware hamerslagen van schepen Erik Vanderheiden. En dus kon het feest beginnen met het in-dansen door de volksdansgroep, het in-spelen door de fanfare en toespraken door de voorzitter van de “Mannen van ’69” en door schepen Dirk Vansina. Deze laatste nodigde iedereen uit op de receptie die gratis door de stad werd aangeboden aan alle aanwezigen. Het gerucht doet de ronde dat ook hier een snelheidsrecord werd gevestigd…

De feestvreugde werd verdergezet met optredens en muziek tot 23 uur.
De mooie, zilverkleurige berkenboom blijft staan tot de “jaartallendag” in september.

Ben je een “nieuwe Leuvenaar”, veertiger en ge├»nteresseerd in het Jaartallen-gebeuren? Kijk dan zeker eens naar www.raadskelders.net en neem contact op!

2015-08-09 (1)

2015-08-09 (19)

2015-08-09 (32)

2015-08-09 (35)

2015-08-09 (43)

2015-08-09 (57)

2015-08-09 (58)

2015-08-09 (76)

2015-08-09 (77)

HugO

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.