Geveltuintjes fleuren Leuven op

Sinds de oproep om geveltuintjes aan te leggen enkele maanden geleden, vroegen al 69 Leuvenaars een vergunning aan. “Dat is bijkomend zichtbaar en mooi groen in de stad”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani. “Tegeltuintjes, hoe klein ze ook zijn, dragen bij aan een aangename en mooie leefomgeving. Hoe meer mensen gevelgroen aanplanten, hoe aangenamer de stad.”

Gevelgroen fleurt de straten op. “En hoe meer mensen in één zelfde straat een geveltuintje aanleggen, hoe groter de effecten”, vertelt schepen van openbaar groen, Myriam Fannes. “Overtuig je buren om ook een geveltuintje aan te planten. Een hele straat met verschillende gevelplanten, van wilde wingerd over klimop tot klimrozen, dat is prachtig om in te leven.”

Vaak ontbreekt de ruimte om een straat te vergroenen. “Gevelplanten bieden daarvoor een oplossing”, zegt Ridouani. “Met een kleine inspanning vergroen je de hele straat, wat het aangenamer maakt voor bewoners en bezoekers. Groen in de stad draagt ook bij aan de luchtkwaliteit, aan de biodiversiteit en helpt het hitte-eilandeffect in de stad temperen. Bovendien heeft een groene omgeving een positieve invloed op je humeur.”

Wonen en Werken vzw, een Leuvens bedrijf in de sociale economie, ondersteunt waar nodig. “Hun mensen komen op verzoek langs om het gevelgroen te planten en geven advies om de juiste plant te kiezen.”

Voor een geveltuin in Leuven moet je een vergunning aanvragen. Dat kan eenvoudigweg door een formulier op de website in te vullen en op te sturen. Bovendien kun je tegelijk een subsidie van 25 euro aanvragen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.