LIMONCELLO! Een gemakkelijk zelf te maken godendrankje!

Dit aperitief/digestief van citroenschillen is geïnspireerd door het welbekende Zuid-Italiaanse Limoncello dat gemaakt wordt op basis van citroenen uit de streek van Sorrento. Die vindt je hier echter niet zo gauw, en dus gebruiken we “gewone” citroenen.

Nodig voor 1 liter:
8 citroenen met een mooie schil en een lichtgroen steelkopje (dat betekent: vers). Gebruik zo mogelijk biologische vruchten, die worden verondersteld onbehandeld te zijn. Zo niet: goed afwassen onder koud lopend water en drogen.
Eén derde liter zuivere alcohol van 96°.
0,6 liter water.
300 gram suiker.

Bereiding:
De vruchten schillen met een dunschiller (zo’n ding dat je gebruikt om asperges te schillen). Zeer belangrijk: je mag alleen het geel van de citroen schillen. Het wit dient zoveel mogelijk vermeden want het geeft een bittere smaak.
De schillen onmiddellijk in een glazen bokaal (Weckpot) deponeren en er de alcohol over gieten. Alle schillen moeten onder het vloeistofoppervlak liggen! De bokaal hermetisch afsluiten en een week op een goed verlichte plaats “laten trekken”. De smaakmakers van de citroenen worden geleidelijk in de alcohol opgelost. Iedere dag de bokaal eventjes schudden.

Na die week starten we de eigenlijke bereiding.
Eerst een lichte siroop maken van water met suiker. Gewoon bij mekaar kieperen in een aangepaste kom, Heel even aan de kook brengen tot de suiker opgelost is. Laten afkoelen tot kamertemperatuur.

Terug naar onze bokaal. Alle schillen uit de bokaal verwijderen en de geel geworden alcohol filteren, zodat je een zuivere oplossing krijgt. De twee heldere vloeistoffen bij mekaar gieten. Je krijgt een mengsel met een geelachtige neerslag. Verklaring: dit is een scheikundige reactie. Wat in alcohol was opgelost, lost niet op in water. Vergelijk: Pastis, Pernod, Ouzo…

De bereiding in een klare, glazen fles gieten en bewaren op een donkere, frisse plaats. Twee à drie weken is voldoende om een harmonisch mengsel te verkrijgen.

IJskoud is dit drankje op zijn best. Dat wil dus zeggen: de fles in de diepvriezer plaatsen. De limoncello is dan smeuïg (zoals olie) bij het uitschenken. Zeker geen ijs bij doen! Als je ook de glaasjes enkel minuten in de diepvriezer steekt, krijgen die een aantrekkelijk mat, “bedampt” uitzicht. Bingo!

Je proeft zelf wel dat je jouw creatie sterker of lichter wil. Gewoon minder alcohol of meer water gebruiken.
Opdrinken binnen de zes maanden! Anders wordt die slecht. Wordt gezegd. Ik heb nog nooit de kans gehad vast te stellen of dat waar is…

Je kan ook Pompelcello maken. Ongeveer dezelfde bereidingswijze, maar met pompelmoezen. Interesse?

HugO

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.