Provinciedomein Kessel-Lo krijgt een bamboepaviljoen

Het Provinciedomein van Kessel-Lo krijgt een tijdelijk paviljoen van bamboe. Het paviljoen zal gebouwd worden door een Colombiaanse bamboebouwer. Op zondag 23 augustus wordt het paviljoen officieel ingehuldigd in aanwezigheid van de Colombiaanse ambassadeur en de provinciegouverneur.

Het Provinciedomein van Kessel-Lo krijgt een tijdelijk paviljoen van bamboe. ‘Het paviljoen wordt 36 m² groot. Samuel Morales Guzman, een ervaren bamboebouwer uit Colombia, begeleidt het werk’, zegt Walter Zelderloo, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. ‘De provinciedomeinen zijn onze paradepaardjes. Door deel te nemen aan deze unieke workshop, kunnen we onze bezoekers laten kennismaken met dit duurzaam bouwmateriaal. Het paviljoen zal heel de maand september te bewonderen zijn, tot wanneer de herinrichtingswerken aan de inkomzone starten’.

‘Het is niet toevallig dat ons Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen het paviljoen laat maken in bamboe’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en noord-zuid. ‘Bamboe groeit zeer snel en kan dus vaker geoogst worden. Het heeft geen pesticiden en kunstmest nodig en neemt permanent CO2 op. We hebben de ambitie om klimaatneutraal te worden en dan zijn alle kleine stappen nodig. Bamboe is een prima duurzaam bouwmateriaal. Bovendien wordt met deze workshop expertise uit het zuiden bij ons gedemonstreerd en inspireert het zuiden het noorden.’

Bamboe is een alternatief voor tropisch hardhout en gaat zo de ontbossing tegen. Bovendien voorkomt het erosie door zijn uitgebreid wortelstelsel. Bamboe heeft uitstekende mechanische eigenschappen en is sterk en veerkrachtig.

Architecten, aannemers, mensen uit de bouwsector en andere geïnteresseerden kunnen op zondag 23 augustus van 9 tot 18 uur mee helpen bouwen.

Op zondag 23 augustus om 18.30 uur wordt het bamboepaviljoen officieel ingehuldigd door Jose Rodrigo Rivera Salazar, ambassadeur van Colombia in België, Lodewijk De Witte, provinciegouverneur, Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en noord-zuid, en Walter Zelderloo, gedeputeerde voor de provinciedomeinen.

Adres: De Boomgaard, Provinciedomein Kessel-Lo (net achter de parking aan de Beemdenstraat) in Leuven

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.