Timbila Tracks

Het videoconcert Timbila Tracks is een audiovisueel patchwork van traditionele en hedendaagse Afrikaanse muziek vertrekkende van video-opnames die Walter Verdin sinds 2005 in Mozambique maakte. Beeld en geluid komen samen in een multidisciplinair en intercultureel concert. Timbila Tracks dompelt je via muziek en beelden onder in de warme kleuren en geluiden van Mozambique. 

De timbila, het centrale instrument uit de Chopi-cultuur (zuidelijk Mozambique), is een soort xylofoon, zoals er in Afrika veel te vinden zijn. De Chopi hebben hun xylofoon uitgerust met kalebassen of gedroogde uitgeholde masalavruchten en vibrerende membranen die zijn gemaakt van het buikvlies van een rund. Dit geeft de typische ‘zoemende’, hypnotiserende klank. Typisch voor de timbila is ook zijn speciale stemming, waardoor het niet voor de hand ligt om er met onze westerse instrumenten mee samen te spelen.

Een traditioneel timbilaorkest, dat soms wel dertien timbilaspelers kan tellen, wordt geleid door een orkestleider die de teksten schrijft, de muziek componeert en als solist de groep dirigeert. Omdat de taal van de Chopi een toontaal is, ontstaan de gezongen melodieën organisch vanuit de teksten.

De ‘Chopi Timbila’ staat sinds 2008 op de Unesco-lijst van immaterieel werelderfgoed. Het voortbestaan van de timbilatraditie is momenteel in gevaar, omdat te weinig jonge Chopi interesse hebben om het instrument onder de knie te krijgen. Daardoor wordt het steeds moeilijker om de omvangrijke orkesten samen te stellen.

De livemuziek op het videoconcert Timbila Tracks wordt solo uitgevoerd door Matchume Zango, een jonge Chopi die zowel traditionele als hedendaagse percussie- instrumenten bespeelt. Walter Verdin leerde hem kennen tijdens zijn eerste reis naar Mozambique. Met het project willen Matchume en Walter op een artistieke wijze de muzikale traditie van de Chopi bewaren en actualiseren door ze te confronteren met nieuwe technologieën en hedendaagse Afrikaanse en westerse muziek. Timbila Tracks is geen traditioneel concert maar een creatieve confrontatie tussen twee kunstenaars uit twee verschillende culturen, elk met zijn eigen artistieke praktijk en disciplines. De synergie die daardoor ontstaat, zet de deur open naar de wereld en naar de toekomst.

Timbila Tracks FRAGMENTS 3mins from Walter Verdin on Vimeo.

Venancio Mbande (1933-2015)
De videoprojectie toont o.a. de onlangs overleden orkestleider Venancio Mbande, die met zijn zonen musiceert en vertelt over cultuur, muziek en politiek. Venancio was een van de laatste grote timbilaorkestmeesters. De spanning tussen culturele authenticiteit en de aanpassing aan nieuwe en andere culturen was een weerkerend thema in al de gesprekken en interviews die Matchume en Walter met hem hadden tijdens de video-opnames voor dit concert.

Praktisch
OPEK, Leuven – donderdag 3 september 2015 – 20.30 uur
tickets 12 € – voorverkoop 10 €

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.