GP Jef ‘Poeske’ Scherens 2015

Het is een jaarlijks ritueel voor wie dichtbij parcours van de GP Jef Scherens woont:

  • Bij het opstaan kan je de sleepwagens bewonderen die de laatste koppige/verstrooide foutparkeerders wegslepen van het parcours.
  • Tegen half tien – tien uur passeren de stadsdiensten om de nadarhekkens op hun plek te zetten die alle zijstraken van de binnenvesten af te sluiten.
  • Daarna verschijnen de politieagenten op post op de kruispunten waar je nog het centrum kan in- en uitrijden. Wie daar woont wordt doorgaans de hele dag op gefluit getrakteerd maar dit jaar leek het verkeer in stilte geregeld.
  • Af en toe rijden een paar politie motors tegen de doordeweekse rijrichting in om het parcours te checken/verkennen?
  • Iets na de middag rijdt uiteindelijk voor het eerst, begeleid onder de bekende Rodaniaaaa toon de wedstrijdwegen met rode vlag voor het eerst voorbij, gevolgd door een indrukwekkend peleton.  Dit jaar ontbrak de Rodania reclame en werd de wedstrijd enkel met muziek aangekondigd.

Zoals ieder jaar verzamelde op de vesten groepjes mensen die de picknickten, op de rijbaan speelden tussen de rondes door en dan telkens opnieuw de renners aanmoedigden.  Een pittige regenbui in het midden van de namiddag gooide wel wat roet in het midden en de picknickdekentjes moesten in allerijl opgeborgen worden. Maar na een half uurtje verschenen alle stoeltjes weer buiten en werden de laatste rondes de wielrenners toch weer enthousiast aangemoedigd. Enkele kindjes probeerden tot het einde toe met een pancarte om een drinkbus te bedelen.

En zo zagen we een laatste keer Bjorn Leukemans bij een kopgroepje passeren in een ronde waar uiteindelijk meer fietsen op de volgwagens meereden dan dat er nog echt wielrenners in competitie aan het rijden waren.

We genoten na die laatste ronde nog een tijdje van de verkeersvrije vest tot er in wat verwarring al enkele auto’s in de normale rijrichting rondreden, nog kinderen op straat speelden, enkele politie op motor wegversperringen kwamen langs de kant zetten, gevolgd door stadsdiensten die versperringen oppikten en er dan toch weer auto’s in de wedstrijdrijrichting reden. Helemaal veilig kon je het toch niet noemen.

En dan opeens verscheen het verkeer opnieuw in wijzerszin en begon het terug te regenen.  Tijd om nu definitief in te pakken en naar huis te gaan. Jammer toch dat bij Leuven autovrij volgende week de vest niet kan autovrij gemaakt worden zoals vroeger.

11895090_10153465384585851_4884028078030872074_o

IMG_9771

IMG_9778

IMG_9782

IMG_9788

IMG_9794

IMG_9803

IMG_9805

IMG_9810

IMG_9801

IMG_9814

IMG_9821

IMG_9829

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “GP Jef ‘Poeske’ Scherens 2015”

Milo
(on augustus 24th, 2015 at 18:07)

Bedankt voor de foto’s, toffe herinneringen :-)